ENGLISH
     • новини
     • публикации
  членове
  история
  награди
  за ISOC.bg
  за контакти
  disclaimer
  sponsors
Н О В И Н И
Започваме блог Интернет общество - България стартира блог, където ще публикуваме новини за нас и за Интернет. Ще се опитаме да пренесем и всички новини от този сайт на новия адрес: http://isocbg.wordpress.com/

###

Общо събрание
автор: isoc.bg, 25.04.2024
   
ПОКАНА

Управителният съвет на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ” на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 14 от Устава на сдружението свиква редовно годишно общо събрание на 25.05.2024 г. в 16:00 ч. в гр. София, п.к. 1000, ул. „Христо Ботев“ № 48, ет. 4, ст. 406, при следния дневен ред:
1. Обсъждане и приемане на промени в устава на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ“;
2. Приемане на годишния финансов отчет за 2023 г. и доклада за дейността за 2023 г. на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ”.
3. Разни.
При липса на кворум на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ, събранието ще се проведе същия ден в 17:00 часа, на същото място и при същия дневен ред.
Общо събрание
автор: isoc.bg, 08.09.2023
   
ПОКАНА

Управителният съвет на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ” на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 14 от Устава на сдружението свиква редовно годишно общо събрание на 09.10.2023 г. в 18:30 часа в гр. София, п.к. 1000, ул. „Христо Ботев“ № 48, ет. 4, ст. 406, при следния дневен ред:
1. Избор на нови членове на органите за управление на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ“;
2. Приемане на годишния финансов отчет за 2022 г. и доклада за дейността за 2022 г. на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ”.
3. Разни.
При липса на кворум на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ, събранието ще се проведе същия ден в 19:30 часа, на същото място и при същия дневен ред.

###

Общо събрание
автор: isoc.bg, 11.07.2022
   
ПОКАНА

Управителният съвет на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ” на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 14 от Устава на сдружението свиква редовно годишно общо събрание на 15.08.2022г. в 16:00 часа в гр. София, п.к. 1000, ул. „Христо Ботев“ № 48, ет. 4, офис 406, при следния дневен ред:

1. Приемане на годишния финансов отчет за 2021 г. и доклада за дейността за 2021 г. на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ”.
2. Разни.

На основание чл. 16, ал. 1 от Устава на сдружението Общото събрание може да заседава, ако присъстват повече от половината от всички членове на Сдружението. Присъстващо е и лице, с което има двустранна телефонна връзка, връзка по скайп или друг начин, гарантиращ установяване на самоличността му и позволяващ участието му в обсъжданията и вземането на решения.
При липса на кворум на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ, събранието ще се проведе същия ден в 17:00 часа, на същото място и при същия дневен ред.

###

Общо събрание
автор: isoc.bg, 24.02.2021
   
ПОКАНА

Управителният съвет на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ” на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 14 от Устава на сдружението свиква редовно годишно общо събрание на 10.04.2021 г. в 16:00 часа в гр. София, п.к. 1000, ул. „Солунска“ № 41, ет. 3, ап. 6, при следния дневен ред:
1. Обсъждане и приемане на промени в устава на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ“;
2. Избор на нови членове на органите за управление на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ“;
3. Приемане на годишния финансов отчет за 2020 г. и доклада за дейността за 2020 г. на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ”.
4. Разни.
При липса на кворум на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ, събранието ще се проведе същия ден в 17:00 часа, на същото място и при същия дневен ред.

###

Общо събрание
автор: isoc.bg, 12.03.2020
   
ПОКАНА

Управителният съвет на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ” на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 14 от Устава на сдружението свиква редовно годишно общо събрание на 13.04.2020г. в 16:00 часа в гр. София, п.к. 1000, ул. „Солунска“ № 41, ет. 3, ап. 6, при следния дневен ред:
1. Приемане на годишния финансов отчет за 2019г. и отчета за дейността за 2019г. на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ”.
2. Разни.
При липса на кворум на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ, събранието ще се проведе същия ден в 17:00 часа, на същото място и при същия дневен ред.

###

Общо събрание
автор: isoc.bg, 04.03.2019
   
ПОКАНА
Управителният съвет на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ” на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 14 от Устава на сдружението свиква редовно годишно общо събрание на 05.04.2019г. в 16:00 часа в гр. София, п.к. 1000, ул. „Солунска“ № 41, ет. 3, ап. 6, при следния дневен ред:
1. Обсъждане и приемане на промени в устава на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ“;
2. Избор на нови членове на органите за управление на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ“;
3. Приемане на годишния финансов отчет за 2018г. и отчета за дейността за 2018г. на сдружение „ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ”.
4. Разни.
При липса на кворум на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ, събранието ще се проведе същия ден в 17:00 часа, на същото място и при същия дневен ред.

###

Кметската кампания през погледа на "Интернет общество - България"
автор: isoc.bg, 17.10.2007
   
Интернет общество - България прие следното становище по повод течащата предизборна кампания в Интернет: Прочетете пълния текст в Portal.bg

###

Коментари на “Интернет общество – България”
автор: isoc.bg, 21.05.2007
   
Интернет общество - България изпрати отговори до ITU във връзка с въпросника за участие на ITU във Форума за управление на Интернет в Рио де Жанейро и като продължение на изпълнение на Заключителната декларация от Тунис 2005 г. Прочетете отговорите (на английски).

###

Становище на “Интернет общество – България”
автор: isoc.bg, 17.03.2007
   
Становище на “Интернет общество – България” по повод разпореждането на МВР за филтриране на достъпа на българските потребители до някои сайтове в чужбина

В петък срещу събота (16-17 март) научихме, че по искане на ГДБОП-МВР Българската телекомуникационна компания (БТК) е предприела действия за ограничаване достъпа на своите потребители до и от уеб сайтове, намиращи се в чужбина. Подобни заповеди (стр.1, стр. 2) са били връчени и на други доставчици в страната, но те не са се съобразили с искането и не са преустановили достъпа на своите потребители до сайтовете. За повече аргументация по правните аспекти на проблема можете да видите на блога на доц. Нели Огнянова на адрес http://nellyo.wordpress.com/

Управителният съвет на “Интернет общество – България” прие следното становище във връзка с горепосочения случай:

Ние подкрепяме легализирането на съдържанието в Интернет и спазването на авторските права. Опитът на страни като САЩ показва, че все повече правоносители сключват договори с компании като YouTube, а не се стремят да ги затворят или ограничат. На този фон действията на ГДБОП по блокиране на достъпа до Интернет правят неприятно впечатление и навяват мрачни спомени от миналото, когато се заглушаваха радио “Свободна Европа” и “Гласът на Америка”. Надяваме се, че правоохранителните органи ще отчетат действията си като грешка, която не бива да се превърне в рецидив.


###

ИТ-светила в България
автор: isoc.bg, 04.07.2006
   
На 3-и и 4-и юли в София бе делегация от известни в цял свят ИТ-светила. В състава й влизаха д-р Винт Сърф, известен още като един от бащите на Интернет и вице-президент на Google; Брайън Кют - вице-президент на ВериСайн, Лин Сейнт Амур - президент на "Интернет общество", Фред Бейкър - CISCO fellow и член на борда на "Интернет общество"; Едуард Вилц - президент на PIR, Филип Грабензее - председател на борда на Afilias, Джордж Садовскиi и Естер Дайсън - членове на Съвета за ИТ към Президента на Републиката и Габриел Дюсил от ВериСайн секюрити.
Гостите участваха в заседанието на Съвета за ИТ към Президента, имаха среща с премиера Сергей Станишев и поредица от срещи с ръководството на Държавната агенция за ИТ и съобщения в лицето на председателя Пламен Вачков и заместниците му Тошо Недялков, Димитър Станчев и Стойчо Стойков. Бяха проведени и срещи в Парламента с Комисията по транспорт и телекомуникации, както и разговор с ИТ-общността. Снимки от срещите и посещението има тук. (очаквайте и още подробности)

###

10 години "Интернет общество - България"!
автор: isoc.bg 06.01.2006
   


кликнете върху снимката, за да я видите в по-голям размер
За още снимков материал, кликнете върху тази връзка


На 6-и януари 2006 г. "Интернет общество" отпразнува 10-ата си годишнина. Коктейлът бе съвместен с БОЛ.БГ, които празнуваха 12 години от основаването си.
Между над 250-е гости на основателите на "Интернет общество" и БОЛ.БГ Вени Марковски и Димитър Ганчев бяха:
- министър-председателят на Република България и лидер на БСП Сергей Станишев (член на "Интернет общество" от 2001 г.),
- председателят на Държавната агенция за ИТ и съобщения Пламен Вачков (член на Интернет общество от 1999 г.), придружен от заместниците си Стойчко Стойков и Тошо Недялков;
- шефът на ПРООН за България Нийл Буне;
- зам.-министърът на здравеопазването д-р Емил Райнов;
- депутатът от ДСБ Иван Н. Иванов (член на ISOC от 2001 г.) и от СДС Любен Дилов-син,
- началникът на кабинета на вице-премиера Калфин - Веселин Вълчев.
Президентството бе представено от голяма група съветници, начело с глания секретар Красимир Стоянов, председателя на правния съвет Борис Велчев и секретаря за връзки с неправителствените организации Андрей Бунджулов.
На коктейла дойдоха и шефовете на Интернет-операторите "Орбител" - Николай Горчилов, "СпектърНет" - Теодор Захов и "България онлайн" - Николай Бадински; феновете на отворения код д-р Стойчо Кацаров (бивш депутат), Йовко Ламбрев, Стоян Мишинев, Георги Николов, Найден Николов и др.; Станислава Армутлиева - шеф на Вирджиния рекърдс и на Аоциацията на музикалните продуценти; шефът на лабораторията за компютърна вирусология проф. Евгени Николов; човекът, създал първите BBS-и в България Илия Божинов; шефовете на "Съни компютри" Тихомир Цолов и на "Комтел България" Драгомир Цанков, собственикът на АПИС Васил Христович, собственикът на РА "Хайни" Константин Константинов, съдружникът в адв.къща О.Р.А.К. Георги Димитров; Бисер Панов и Людмил Стойчев; шефът на "Меада" Спас Рангелов; собственикът на "Омнител" Симеон Ангелов, бившият министър на икономиката Милко Ковачев.
Сред гостите се открояваха и Нина и Чавдар Селвелиеви, Лазар Порязов, д-р Кръстю Мирски, Специално за случая от Афганистан бе пристигнал и Красимир Беневски от ПРООН.
Сред гостите бяха също така Христо Трайков, Николай Герасимов и Румен Трифонов от Координационния център за ИКУТ към Министерския съвет, писателите Марко Ганчев и Ганчо Ганчев, водещият Игор Марковски, представители на органите на реда, следствието, съда и прокуратурата; съвет за ИТ
Журналистическото воинство бе представено достойно с представители на електронните медии, всекидневниците и специализираните седмични компютърни издания. Сред тях бяха Васил Чобанов (радио "Нова Европа"), Калин Манолов, Пепа Витанова, Велислава Дърева и др.
Както всяка друга година, тук беше и световноизвестната астроложка Алена - Светлана Тилкова, чиито хороскопи в Portal.bg имат вече над 1 милион посетители.
Традиционното слово за "Добре дошли" бе произнесено от Вени Марковски, който обясни кои и защо са поканени на тазгодишния коктейл. След него Димитър Ганчев отправи вместо традиционните думи за БОЛ.БГ горещите си благодарности към всички служители на известната Интернет-компания за всеотдайния им труд в полза на хилядите потребители на БОЛ.БГ. След словата, остана време гостите да се почерпят с обичайната еклерова торта, направена от 900 малки еклери.
До късно гостите на БОЛ.БГ и "Интернет общество" се радваха на отличния кетъринг от "Мати" и на качествените вина, осигурени от любимите изби на Интернет-пионерите Марковски и Ганчев.
Снимки от коктейла можете да разгледате тук.


###

Швейцарски дипломат хвали България
автор: portal.bg, 23.11.2005
   


След интервюто, което посланик Маркус Кумер даде за вестник "Капитал"*, Portal.bg зададе следните допълнителни въпроси на швейцарския дипломат:

Въпрос: Каква беше ролята на България през първата част на Срещата на върха по въпросите на информационното общество - WSIS?
Oтговор: България изигра много конструктивна роля, фокусирайки се на проблемите и опитвайки се да даде конкретни решения, съобразени с техническите реалности около функционирането на Интернет. Тази роля бе възможна благодарение на участието на българския делегат г-н Вени Марковски, който освен разнообразните си функции в България, е също така и член на борда на директорите на ICANN и има голям международен опит.
В: Означава ли това, че страните в преход могат да допринесат с нещо различно в такава международна среща?
О: Да, могат - както и всяка друга страна, ако са добре подготвени и имат делегати, които познават проблемите и които могат да направят така, че гласът им да се чуе. В допълнение, страните в преход в много случаи имат предимство от тяхното положение. Те често "прескачат" някои етапи и създават законова рамка, която не е заложник на миналото и следователно се нареждат сред най-развитите страни. България е добър пример в това отношение, с една много добронамерена към Интернет политика.
В: Виждате ли някаква възможност за България и подобни на нея страни да се включат в работата на Форума за Интернет управление (Internet Governance Forum)?
O: IGG ще бъде отворен за всички държави и всички участници. Той ще бъде посветен на обмяна на информаци и споделяне на най-добрите практики. Следователно България ще може да обясни собствената си политика в областта на Интернет и много страни ще са заинтересовани да се възползват от българския опит. България би могла да помогне да се постигне подходяща форма за дебата по всички теми от дневния ред.
_________
От "Капитал":
България също имаше своята роля за подготовката на компромисното решение. „Българският представител Вени Марковски допринесе за сформирането преди две години на работната група в Женева, която в края на краищата изведе процеса до успешен край“, сподели посланик Маркус Кумер. Швейцарският дипломат е бивш координатор на секретариата на работната група по управление на интернет.


###

Член на ISOC - шеф на Агенцията за ИТ и съобщения
автор: portal.bg, 15.09.2005
   

В съответствие с решението на парламента от 16 август т.г., с постановление на Министерския съвет се създава Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към Министерския съвет.

Агенцията ще гарантира самостоятелната и независима политика в сферата на съобщенията и информационните технологии. Към нея ще преминат служителите от дирекциите “Политика в съобщенията” и “Информационно общество и информационни технологии” на Министерството на транспорта и съобщенията.

Дейността и организацията на ДАИТС ще бъдат регламентирани с устройствен правилник, който ще бъде одобрен от правителството в едномесечен срок след влизането в сила на постановлението, заедно с всички други подзаконови нормативни актове, свързани с промяната.

С решение на правителството за председател на агенцията е назначен Пламен Иванов Вачков. Той е роден на 19 февруари 1949 г. във Велико Търново. По образование е електроинженер, доктор на техническите науки и старши научен сътрудник втора степен. Специализирал е микропроцесорни устройства във Франция, мениджмънт в САЩ и управление на качеството в Япония. От 1993 г. е член на Академичния съвет на “Интернешънъл Юнивърсити”, а от 2003 г. – на Балканската академия на науките и културата. Бил е член на Научния съвет на Института по техническа кибернетика и роботика на БАН. Пламен Вачков е също така и член на "Интернет общество".

Председателят на ДАИТС ще е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити и ще бъде подпомаган от трима заместници.

###

Членове на ISOC по високите етажи на властта
автор: portal.bg, 16.08.2005
   

Cлед последните избори и след създаването на новото българско правителство, се оказа, че в Парламента и в състава на Министерския съвет участват редица от членовете на "Интернет общество".
Вижте някои от тях:

- Министър-председателят Сергей Станишев е член на "Интернет общество" от 22.04.2001 г.

- Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров - от 12.05.2001 г. Сред другите членове на "Интернет общество" са и народните представители:

- Иван Костов - [член от] 02.03.2001 г., по времето когато беше министър-председател.

- Николай Камов - 11.04.2001 г.

- Любен Дилов-син - 01.05.2001 г.

- Марио Тагарински - 12.05.2001 г.

- Петър Стоянов - 21.07.2000 г., депутат от ОДС (член от времето, когато бе Президент на Републиката).

- Член на "Интернет общество" от 01.03.1999 г. е и новият председател на Държавната агенция за ИТ и съобщения към Министерския съвет Пламен Вачков.
Сред първите членове на ISOC в България е и председателят на Агенцията за развитие на ИТК Орлин Кузов.

Разбира се, член на популярната организация на Интернет-потребителите е и сегашният Президент г-н Георги Първанов, който се присъедини към над 20-е хиляди членове на световното "Интернет общество" на 12.05.2001 г.


###

Българското електронно правителство
автор: isoc.bg, 08.10.2004
   
Интернет общество подготви и публикува анализ за състоянието на българското електронно правителство. България е на последно място сред страните-членки на ЕС по използване на ИТ и по развитие на е-government.
Целият текст на анализа

###

Проект на ПРООН за електронизация на общините в ЮИ Европа
автор: isoc.bg, 01.07.2004
   
България усъвършенства инициативите за електронно правителство със старта на проект за свободен софтуер и софтуер с отворен код.
Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и Интернет общество – България (ISOC-Bulgaria) дадоха старта на проект в подкрепа на общинските власти в Югоизточна Европа за използване на Интернет и по-адекватен отговор на потребностите на гражданите. Това е първият проект за електронно правителство в региона, използващ свободен софтуер и софтуер с отворен код (FOSS) за повишаване прозрачността в управлението и достъпа на гражданите до общински услуги. Като начало проектът стартира в България, но в близко бъдеще ще обхване и Босна и Херцеговина, Република Хърватия, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора.

По проекта, чийто първи етап ще продължи 18 месеца, няколко градове от региона на Балканите ще имат възможността да ползват предимствата на електронната община. Хасан Азис, кмет на Кърджали, градът който ще бъде пилотен по проекта , се обърна с молба за подкрепа от страна на ПРООН и Интернет общество – България за подобряване достъпа на гражданите до услуги и информационни ресурси и снижаване себестойността на инструментите за достъп, необходими за да бъде общината част от глобалната икономика, работеща във и чрез мрежи. Пилотната инициатива ще бъде разпространена в последствие и в други държави на Югоизточна Европа.
“Ние приемаме реализацията на този проект като продължение на работата ни в Кърджали с неправителствения сектор – общината създаде фонд към общинския бюджет, предназначен за съфинансирането на съвместни проекти”, обяснява г-н Азис, кмет на Кърджали. “През последните 6 месеца успяхме да модернизираме съществуващата компютърна мрежа и подменихме изцяло около 40% от старите компютри. Тези нови компютри ще отговорят съвсем точно на проекта и се надяваме да видим резултатите сравнително скоро.”
Кърджали е един от 28-те областни центрове на България. Градът е разположен в южната част на страната, в близост до границата с Турция и Гърция и има население от приблизително 69 000 души – българи и етнически турци. В икономическо и социално отношения от началото на промените към пазарна икономика през 1989 г. градът преживява период на рецесия. Дейностите, стартирали в Кърджали в последно време, обаче говорят, че градът е готов да се развие като водещ ИТ център за югоизточната част на страната.
“Ставайки все по-отворени към потребностите на своите граждани, българските общини преминават през многобройни и бързи промени. В този процес те се нуждаят от информационните и комуникационни технологии (ИКТ) -- от една страна, за да подобрят обслужването, което предлагат, а от друга, за да насърчат гражданското участие,” отбелязва Нийл Буне, постоянен представител на ПРООН за България. “Вярвам, че този проект ще разработи модел за използването на FOSS, който би могъл да се приложи и в други сходни български общини и да им даде в бъдеще по-широк избор,” допълва г-н Буне.
Със старта на проекта ПРООН се надява да успее да покаже на централните органи на управление и на органите на местно самоуправление, че участието на гражданите в информационното общество е от изключително значение за укрепването на демократичното управление. “По-широкият избор, засилената конкуренция и по-голямата достъпност на инструментите за достъп до ИКТ обезпечават по-мащабно социално приобщаване и гражданско участие, ” посочва Раул Замбрано, съветник по въпросите на ИКТ за развитие към ПРООН – Ню Йорк.
Проектът на ПРООН е насочен и към изграждането на местни обществено-частни партньорства, в които местната общност и частният сектор обединяват усилията си в подкрепа на разработването на софтуер и изграждането на капацитет.
“Изключително много се гордеем с това , че България беше избрана за център на пилотния проект и сме убедени, че FOSS ще бъде приет добре на всички нива на управление в региона. Проектът не би бил възможен без подкрепата на г-н Юнал Тасим, народен представител от Кърджали,” посочва Вени Марковски, председател на Интернет Общество – България.
Към днешна дата българското правителство е използвало FOSS върху сървъри — за големи програми за бази данни и електронна поща — но не и за програмни приложения, работещи върху настолни компютри. Проектът ще внесе промяна в това отношение. Използвайки свободно публикувани кодове на сорса, FOSS ще разкрие нови възможности за допълване използването на търговските програмни приложения за настолни компютри. Технологичните решения с отворен код се разпространяват безплатно или срещу минимално заплащане и така дават възможност на органите на местното самоуправление да сведат до минимум разходите по закупуването и поддръжката на софтуера.

Настоящият проект е част от по-мащабна глобална програма на ПРООН, насочена към развитието на национален капацитет чрез изграждането на серия от регионални центрове, използващи FOSS. [КРАЙ]
ПРООН (www.undp.org) е сред пионерите, оказващи подкрепа на инициативите и програмите в сферата на ИКТ за развитие още от 1992 г. ПРООН разработва глобални, регионални и национални програми в тази сфера, като сред тях са Програмата за изграждане на мрежи за устойчиво развитие (SNDP, www.sdnp.undp.org), Програмата за региона на Азия и Тихоокеания за информация за развитие (APDIP, www.apdip.net) и други. ПРООН е надежден и неутрален партньор на развиващите се страни, който способства диалога между отделните сектори и ангажирани лица. Изграждането на капацитет е една от ключовите цели на ПРООН и съответно една от основните области на подкрепа. В световен мащаб ПРООН е допринесла за изграждането на над 40 национални възела за интернет и електронна поща, работещи с FOSS, и е оказала подкрепа на обучение по FOSS за над 500 технически и мрежови специалисти, както и за създаването на национални ГПЛ (Групи на потребителите на Линукс) в над 15 страни. В това отношение е нужно да се споменат партньорствата с частния сектор за разпространяването на FOSS пакети и организиране на основно обучение.
Интернет Общество – България (www.isoc.bg) насърчава свободното и отворено развитие на интернет в България от 1995 г. Сред основните постижения са наличието на интернет достъп без лицензиране или такси за регистрация; организирането на Интернет Фиести (2000, 2001) - прояви в национален мащаб, насърчаващи използването на интернет, както и редица инициативи, използващи FOSS в правителствения и неправителствения сектор. Интернет Общество - България подкрепи изготвянето на Законопроект за използването на FOSS в държавната администрация.
За повече информация: Красимир Беневски krassimir.benevski@undp.org от ПРООН България. ПРООН e глобалната мрежа на ООН за развитие, която се застъпва за промяна и осъществява контакти между държавите и източниците на знания, опит и ресурси, с цел да помага на хората да градят по-добър живот.Ние присъстваме в 166 държави и работим с тях за постигането на техни собствени решения на глобалните и национални предизвикателства на развитието. Докато развиват своя местен капацитет те използват познанията на хората на ПРООН и нашия широк кръг от партньори. За повече информация за ПРООН посетете www.undp.org.

###

Wizards of OS
автор: isoc.bg, 12.06.2004
   
Интернет общество - България участва в провеждането на третата среща "Магьосниците от ОС", където ОС идва от "Операционна Система":). Председателят на "Интернет общество - България" изнесе няколко доклада, посветени на темите от ежедневната работа на авторитетната организация - борба с частните интереси на големите американски софтуерни компании, стремеж за опазване сигурността на кибер- пространството и др.
Повече информация от сайта на конференцията

###

Световна среща на върха за Информационното общество
автор: isoc.bg, 15.12.2003
   
Интернет общество - България направи истински фурор на провелата се среща на върха по въпросите на информационното общество. Председателят на Интернет общество бе цитиран в International Herald Tribune и в New York Times по повод на безскрупулната политика на българския клон на "Майкрософт". В резултат от изнесените данни за съмнителни сделки в България, М-во на образованието реши да не купува предвидените 35,000 лиценза на продуките на Майкрософт Windows/Office XP, тъй като не можаха да докажат наличност на такъв брой компютри (част от статиите можете да прочетете и тук).
Марковски получи и специални благодарности от делегациите на САЩ, Европейски съюз и домакините от Швейцария за приноса му при изготвяне на окончателния документ от срещата на върха и Плана за действие в частта за управлението на Интернет.
Също в Женева Вени Марковски беше и водещ на семинар под егидата на ПРООН, посветен на проблемите с менaжирането на домейните в развиващите се страни.

###

Международна конференция в Белград с участието на ISOC
автор: isoc.bg, 01.12.2003
   
Интернет общество - България ще бъде представено на конференция в Белград под надслов "Регионална сигурност чрез опазване на данните". Конференцията се организира от Пакта за стабилност за Югоизточна Европа, Атлантическия съюз на Сърбия и Черна гора, с помощта на правителствата на Унгария и САЩ. Председателят на "Интернет общество" е модератор на една от темите. Повече информация за конференцията може да видите на адрес http://www.dataprotection2003.info/.

###

ISOC участва на срещата на върха в Женева
автор: isoc.bg, 30.11.2003
   
Интернет общество - България получи акредитация и ще участва активно в провеждащата се от 10 до 12 декември 2003 г. в Женева Световна среща на върха за информационното общество (WSIS). България е представена в този най-висок световен форум само с държавно-правителствена делегация, а "Интернет общество" е единствената участваща организация с нестопанска цел и работеща в обществена полза, която ще представя страната ни в срещите на гражданското общество. Делегацията от "Интернет общество" включва петима от членовете на авторитетната организация. Председателят на ISOC е и член на официалната държавно-правителствена делегация в качеството му на председател на Съвета за информационни технологии към президента на Републиката.

###

bTV:
автор: bTV.bg, 09.09.2003
   
Помощник държавният секретар по политико-военни въпроси на Съединените щати Линкълн Блумфийлд препоръча в България да бъде изграден единен център за денонощен контрол на информационната мрежа.

До този център за сигурност достъп трябва да имат както сходни структури от други държави, така и индивидуалните потребители в интернет, препоръча американският експерт.
Съединените щати одобряват идеята на България да стане регионален център за кибернетичната сигурност в региона.
"България е в часова зона със 7 часа по-рано от източния бряг на Съединените щати и с 10 часа по-рано от западния бряг, така че българската икономика оперира в друга часова зона и може би ако има център за мониторинг в България, той ще види и ще сигнализира американската икономика навреме за вземане на мерки преди американците да се събудят и да отидат на работа", посочи Линкълн Блумфийлд.
Системата за ранно известяване и мониторинг може да не бъде скъпа и вместо от правителството да бъде контролирана от университет с експерти в информационните технологии.
"Ние препоръчваме на четиринайсетте държави, които участват на конференцията, да създадат по едно звено за контакт, което да бъде достъпно и за частния сектор и за индивидуалните потребители. Така е в Съединените щати - трябва да имате едно звено за контакт, така че при проблем в интернет сигурността, бързо да общуваме едни с други. Центърът трябва да наблюдава денонощно за всякакви проблеми в мрежата, защото това, което идва оттам е много по-бързо от всякаква военна заплаха", каза още американският експерт.


###

Конференция за кибер-сигурността
автор: isoc.bg, 01.09.2003
   
На 8 и 9 септември 2003 г. в резиденция "Бояна" и под егидата на президента Георги Първанов ще се проведе международна конференция, посветена на борбата с кибер-престъпленията, осигуряване на сигурността на комуникациите на страните от Югоизточна Европа. Конференцията е организирана от Държавния департамент на САЩ, българското правителство, Съвета за информационни технологии към президента на Република България и американската неправителствена организация "Интернюз". Координатор за провеждането й е Вени Марковски. "Интернет общество - България" ще изнесе основен доклад. За повече информация - Конференция за Югоизточна Европа

###

Нова инициатива на ISOC и АРИТ
автор: isoc.bg, 28.08.2003
   
Интернет общество заедно с Асоциацията за развитие на информационните технологии оповестиха на 28.08. инициатива за създаване на Център за сътрудничество в областта на кибер-сигурността. Вижте текстa на писмото, изпратено от двете организации до президента, премиера и председателя на Народното събрание.

###

Статия на Вени Марковски
автор: isoc.bg, 15.08.2003
   
Днес във вестник "Сега" е публикувана статия от Вени Марковски, разглеждаща приватизацията на БТК. Прочетете целия текст тук.

###

Вени Марковски в борда на ICANN
автор: isoc.bg, 12.07.2003
   
На 26.06.2003 г. председателят на "Интернет общество - България" Вени Марковски бе избран за член на Борда на директорите на ICANN. В условията на сериозна конкуренция от цял свят, Марковски е предпочетен за директор между 115 кандидати. Вижте интервюто на Вени Марковски за вестник "Компютри" по темата.

###

ISOC подкрепя декларация на Съвета на Европа
автор: isoc.bg, 13.06.2003
   
Интернет общество подкрепя Декларацията за свободата на комуникациите в Интернет, приета от Съвета на Европа на 28.05.2003 г. В декларацията се определят 7 принципа, върху които следва да се изграждат националните законодателства по отношение на Интернет. Вижте пълния текст на декларацията

###

БТК остава държавна
автор: isoc.bg, 08.05.2003
   
На 07.05.2003 г. Надзорния съвет на АП не одобри проектодоговора за продажба на БТК и, образно казано, "хлопна кепенците" пред опитите на австрийско ООД с неясен произход и само 17500 евро капитал да купи компания с над 1 милиард лева оборот.
Премиерът Симеон Сакскобургготски е информиран още на 17 януари с официално писмо от Интернет общество какво може да се случи с приватизацията на телекома, както и за интересите, свързани със сделката, съобщи председателят Bени Марковски. Доколко това е повлияло на решението му да не подкрепи сделката или тук са намесени други интереси, не мога да коментирам, каза Марковски. На практика единствено Върховната административна прокуратура реагира правилно, но със закъснение по отношение на неправомерността на сделката, допълни той. Въпреки че съдът отхвърли двата протеста на Интернет общество, той също отбеляза, че в приватизационната процедура има нарушения. Според Марковски провалът на сделката за БТК означава, че икономическият екип на правителството в лицето на Николай Василев, Апостол Апостолов и Илия Василев не си е свършил работата. Николай Василев трябва да понесе отговорността за несъвършенствата в стратегията и в закона за приватизацията, Апостол Апостолов - за подготовката на цялата документация по сделката. В противен случай се оказва, че и да има, и да няма сделка за БТК никой не носи отговорност, твърди Марковски. Няма стимул и пред самата АП да работи както трябва.

###

Среща на върха за информационното общество
автор: isoc.bg 14.02.2003
   
Интернет общество бе акредитирано като участник в Световната среща на върха през декември 2003 г. в Женева (www.wsis.org), а председателят на УС бе избран за член на Бюрото за гражданско общество към WSIS по време на подготвителната среща в Женева (14-28.02.2003 г.). Марковски проведе и поредица от срещи с ръководителите на основните делегации от Европа, Азия и Америка. Заедно с члена на Борда на директорите на ICANN Амадеу Аврил и Аврил той изнесе и лекция в прес-центъра на Женева пред специалисти от цял свят. Срещата на върха ще събере в Женева в края на 2003 г. и в Тунис през 2005 г. държавните глави от цял свят, които ще приемат декларация за развитие на Информационното общество и преодоляване на дигиталната пропаст.

###

Награди "Големия брат"
автор: portal.bg, 18.12.2002
   
Интернет общество - България" е съорганизатор на българското издание на международната награда "Големия брат". Вижте повече на адрес: bg.bigbrotherawards.org

###

Съдът остави жалбите без движение
автор: portal.bg, 12.12.2002
   
Днес ВАС остави жалбите на "Интернет общество - България" без движение.

"Интернет общество - България“ печели делото, независимо от съдебното решение тъй като “в сърцето на тирана отвoрихме такава рана, която никога няма да зарастне. А Върховната административна прокуратура - нека заповяда на 27.12.2002 г.”, заяви Вени Марковски (перефразирайки революционера Георги Бенковски) на излизане от съдебната зала.

Според шефа на ISOC-BG, ако на 6-ти ноември организацията не бе внесла жалба срещу актовете на Министерски съвет и АП, незаконната сделка с БТК нямаше да получи такъв широк обществен отзвук; нямаше да бъдат внесени протестите на OДС, на Върховна касационна и Административна прокуратури и синдикатите. Представител на Върховната административна прокуратура подкрепи ISOC пред съда, с настояване да се даде ход на делото по жалбата срещу АП. Обвинителите наблегнаха върху наличие на обществен интерес от спиране на сделката.


###

ДЕЛО срещу решение на АП
автор: isoc.bg, 12.11.2002
   
"Интернет общество" внесе във Върховния административен съд жалба срещу решението на АП за приватизация на БТК. Пълeн текст на документа

###

ПИСМО до Народното събрание
автор: isoc.bg, 17.10.2002
   
"Интернет общество" внесе в Парламента писмо по повод новия проект на Закон за далекосъобщенията. Пълен текст на документа

###

Загина членът на УС Димитър Киров
автор: isoc.bg 27.08.2002
   
Г. Първанов с управителния съвет на Интернет общество На 26.08.2002 г. вечерта, при автомобилна катастрофа, загина нашият колега, съмишленик и приятел Димитър Киров.
Димитър Георгиев Киров е основател и член на Управителния съвет на "Интернет общество - България", член на Съвета за информационни технологии при Президента на Република България, активен участник в национални и международни конференции по проблемите на Интернет технологиите у нас и по света.
Димитър Киров се занимаваше с въпросите на навлизането на Интернет и информационните технологии в образованието, влиянието им върху подрастващите, както и с възможностите за осигуряване правото на достъп до информация и достъп до свободно изказване на мнения в Глобалната мрежа.
Неговата трагична кончина е огромна загуба за семейството му, за цялата Интернет общност, за всички негови приятели и познати.
Димитър Киров беше женен, с две деца.
"Интернет общество - България" поднася своите съболезнования на семейството - Албена, Георги и Крум и на близките му.

На снимката: Димитър Киров - крайният вдясно - на среща с Президента Георги Първанов

Подробности за Митко Киров и съболезнователни писма

###

ISOC.org с най-добри шансове за .org"
автор: portal.bg, 21.08.2002
   
На 19-ти август ICANN публикува доклад по повод окончателната селекция за избор на нов основен оператор на интернет адреси в зоната.org.
Докладът ще бъде обект на публична дискусия до края на следващия месец, след което ще бъде представен пред Борда на директорите на ICANN.
В него се посочва, че международното “Интернет общество” www.isoc.org е най-добре подготвената и отговаряща на всички изисквания кандидатура за регистратор на домейните в зоната .org.
Процесът по избор на заместник за досегашния регистратор VeriSign стартира миналия април. Мандатът на VeriSign като основен регистратор в домейн зоната от най-високо ниво изтича в края на месец декември.
ISOC е предпочетена като международна, неправителствена организация с над 6 хил. индивидуални и 150 организационни членове от над 100 страни. Кандидатурата на ISOC е разглеждана и оценявана от три независими работни групи. В управлението на регистрационния процес в зоната.org ISOC ще си сътрудничи с другият основен оператор на адресни регистрации от най-високо ниво – компанията Afilias Тя отговаря за домейна .info - един от общо седемте нови TLD-адресни зони, одобрени от ICANN.
На базата на споразумение между компанията VeriSign , ICANN и търговския департамент на САЩ, който бе сключен през май 2001г. VeriSign пое ангажимента да обезпечи пренасочването на своите функции към друг оператор със сумата от 5 млн. долара.
Пълният текст на доклада може да се прочете от тук. ICANN приема мнения и препоръки по доклада на електронен адрес org-eval@icann.org в рамките на един месец.

###

ISOC.bg - съорганизатор на "Най-добър сайт за 2002 г."
автор: isoc.bg, 18.08.2002
   
"Интернет общество - България" е съорганизатор на 14-тото издание на авторитетния международен форум за компютърни изкуства, съвременни медии и комуникации "Компютърно пространство 2002".
"Ние подпомагаме форума в частта за избор на най-добър уеб сайт на 2002 г.", сподели Димитър Киров, член на борда на ISOC.bg. "Всеки желаещ може да регистрира сайтa си чрез удобната онлайн форма на адрес http://www.scas.acad.bg/forum/registry.htm.
Наградите са осигурени от Интернет доставчика BOL.BG. Избирането на най-добър уеб сайт на годината започна през 1998 г. на Х форум "Компютърно пространство". Тогава "Интернет общество - България" осигури и трите награди. Уеб дизайнер на годината стана Илиян Ковачев, който 2 години по-късно спечели и конкурса на "Интернет общество" за нов дизайн на isoc.bg.

###

ISOC се обявява против засилените copyright ограничения
автор: isoc.org, 16.08.2002
   
Международното “Интернет общество” остро се противопостави на опитите за налагане на точно определени икономически интереси чрез прокарването на законодателство в защита на авторските права.

ISOC не одобрява опитите за въвеждането на правителствени методи от поредицата digital rights management (DRM) за защита на авторските права, които според организация са съставени така, че да защитават интересите на индустрията за сметка на голяма част от обществото.

В момента се води широк дебат по въпроса с мерките, които правителствата в Европа и САЩ приемат за спирането на пиратстването в Мрежата. Според ISOC www.ISOC.org., тези мерки ще наложат ограничения върху развитието на новите технологии. Организацията е на мнение, че заедно със спазването на интелектуалните права, трябва да се търси баланса с останалите публични права и интереси.

Основната атака е срещу прословутия “Digital Millennium Copyright Act” (DMCA), в който се допуска легално използване на шифриращи технологии и пароли за защита на интелектуалните права.

Класически примери за опасността от прилагането на DRM законодателни мерки са поредицата от законопроекти, обсъждани в доста държави като част от з адълженията им към “ World Intellectual Property Organization” (WIPO).

Според ISOC, DMCA би могъл да създаде проблеми в сферата на криптографията тъй като не отчита възможностите за използването на шифриращи техники, които в с ъщността си да не нарушават ничии авторски права. Актът създава проблеми за секюрити специалистите и по отношение на това кое и как могат да публикуват в сферата на криптирането и дали техните изследвания няма да се окажат под закрилата на нечие авторско право и под протекцията на DMCA.

Вече има поредица от съдебни решения в Щатите и в други страни, с които се прави опит да се отчете едновременно гражданския и криминалния аспект на публикуването на информация за защита на данните.

###

ISOC.bg отказва участие в псевдо-публична дискусия
автор: isoc.bg , 08.08.2002
   
На 08.08.2002 г. в М-во на транспорта и съобщенията се проведе "дискусия" за новия Закон за далекосъобщенията. Проектът на закона бе публикуван малко повече от 48 часа преди т.нар. дискусия в сйта на министерството. Cпоред експертите на "Интернет общество" това време е крайно недостатъчно за сериозен анализ на всички текстове в закона, както и за разбиране на философията му. Поради тази причина УС на "Интернет общество - България" взе решение да не участва в "дискусията" и да потърси други начини за въздействие в законодателния процес. Бързината, с която МТС иска да прокара закона през Министерски съвет през "мъртвия" месец август може да означава, че в него има текстове, които не биха издържали едно сериозно и широко обсъждане - както в Интернет, така и на кръгли маси с участието на специалисти от авторитетната българска организация. За съжаление, няколко фирми и поне една организация с частен интерес не бяха на подобна висота и участваха в "публичната" дискусия с набързо написани становища. По този начин те само легитимираха бързата процедура и дават възможност на вносителите от МТС да претендират, че проектозаконът е съгласуван с обществото.

###

Вени Марковски - член на борда на ISOC.org
автор: Portal.bg, 19.06.2002
   
Mарковски и Маделин Олбрайт - бивш държавен секретар на САЩ Вени Марковски бе избран за член на борда на авторитетната международна органиазация в оспорвани избори и с преднина от един глас. За пръв път сред лидерите на световната Интернет революция има и българин. Повече подробности вижте в портал.бг
На снимката: Вени Марковски разговаря с бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт в компанията на президента на Интернюз Дейвид Хофман, Пари Афтаб (САЩ), шефа на isoc.pl Яцек Гайевски и шефката на фондация AOL Time Warner Кати Бушкин

###

Президентът Първанов създаде Съвет за информационни технологии
автор: Portal.bg, 12.03.2002
   
Mарковски и комисарят Лииканен разговарят в Берлин С указ №93 президентът Георги Първанов сформира Съвет за информационни технологии. Негов председател е Вени Марковски. В съвета влизат още Винтън Дж.Сърф, Пирита Сорса, Доналд М. Хийт, Джордж Садовски, Естер Дайсън, Ришар Делмас, Димитър Ганчев, Елисавета Гурова, Димитър Киров, Таня Иванова и Илия Божинов.
Съветът за информационни технологии е консултативен орган към Президента на Републиката. Той ще подпомага държавния глава с експертни становища и ще участва в обмен на мнения и осигуряване на информация за състоянието и перспективите пред интернет.
Целите на Съвета са популяризиране на възможностите на разширено навлизане на интернет в страната, насърчаване използването на интернет от държавните институции и в системата на образованието, осигуряване на приложна и научна информация за новостите в информационните технологии и насърчаване на свободния достъп до информация и свободното изказване на мнения чрез интернет.
Членовете на Съвета работят в лично качество и на обществени начала.
Съветът ще поддържа собствена уеб страница, а членовете му ще могат да вземат участие в заседанията и чрез интернет.

На снимката: Вени Марковски в качеството си на председател на СИТ с еврокомисаря Eрки Лииканен на международна среща в Берлин, 8-ми март 2002 г.

###

Създава се Съвет за информационни технологии
автор: isoc.bg & Portal.bg, 15.01.2002
   
Г. Първанов с управителния съвет на Интернет общество Бъдещият президент Георги Първанов се ангажира със създаването на Съвет за информационни технологии (СИТ), който ще се занимава с всички проблеми около Глобалната мрежа в страната. Това стана ясно след срещата на новоизбрания държавен глава с ръководството на “ Интернет общество - България” www.isoc. bg.

“До 1-ви март ще предложим на Президента състава на бъдещия Съве т за Интернет и правилата, по които той ще действа”, заяви председателят на ISOC-BG Вени Марковски като добави, че още в края на февруари ще има нова среща между “Интернет общество - България” и президента по повод състава на бъдещия Съвет. Засега бе анонсирано, че най-вероятно в него ще влязат и специалисти от цял свят, известни като приятели на България от цял свят.

Идеята за СИT бе лансирана за пръв път по време на кандидат-президентската кампания на Първанов в края на миналата година, когато той за пръв път се ангажира с формирането му като част от предизборната му програма. Тази идея той сподели по време на публична среща с младежката група за натиск и "Интернет общество - България".

Първанов ще продължи да участва и в открития по време на кампанията интернет-форум “Попитай Първанов” в Dir.bg, който все още е активен и посещаван в момента. По време на предстоящия си президентски мандат, Първанов ще отговаря на въпроси и ще дискутира с данъкоплатците в Интернет.

Пред представителите на “Интернет общество” новият президент е заявил, че предстои да бъде стартиран и проекта за създаване на т.н. “електронен президент" Този проект цели по-ефективното използване на високите технологии и Интернет за пряка вързка между граждани, юридически лица и организации с президентската канцелария и лично с държавния глава.

Проектът ще е базиран на Закона за електронния подпис и електронния документ. Всеки, който притежава т.н. “електронен ключ” ще може да адресира електронни писма и официални документи лично до президента и неговата администрацията.

Бъдещият президент, който е член на “Интернет общество”, получи днес и лично благодарствено писмо от председателката на Световната организация isoc.org Лин Амур.

В писмото се посочва, че представителите на международната организация са изключително впечатлени от кандидат-президентската му кампания в Интернет

На снимката: Избраният за Президент Г. Първанов с УС на "Интернет общество - България" - Димитър Ганчев, Вени Марковски, Димитър Киров, 15.01.2002 г., "Дондуков" 4.

###

Новоизбраният Президент е член на Интернет общество
автор: Portal.bg, 15.10.2001
   
Георги Първанов, избран за Президент на Република България на 18.11.2001 г. е член на Интернет общество от месец май с.г. В предизборната си кампания Първанов използва Интернет, за да даде над 300 отговора на въпроси в dir.bg, както и за да популяризира своята кандидатура сред младите избиратели на България.
Връзките на Първанов с Интернет общество датират още от месец май 1997 г., когато шефът на БСП изпрати официално благодарствено писмо до авторитетната организация за помощта, която получи от нея в онези тежки за българската левица дни. В писмото си той изразява задоволството от "активното сътрудничество, което се развива между БСП и "Интернет общество". Първанов отправя и своята лична благодарност за осигуряване на БСП на свободен достъп до Интернет. "Вярвам, че нашето ползотворно сътрудничество ще продължи и занапред, особено след откриване на уеб-страницата на БСП" споделя по-нататък в писмото си соц.-лидера.

###

Срещи в Парламента
автор: Portal.bg, 15.10.2001
   
На 11.10. представителят на GIPI за България Роберт Хорвиц и Вени Марковски проведоха поредица от срещи. Разговорите бяха с Камелия Касабова (НДСВ, зам.-председател на Парламента), Николай Николов (зам.-министър на съобщенията), Никола Янков (зам.-министър на икономиката), както и депутатите Милена Милотинова и Явор Милушев (НДСВ, медийна комисия), Михаил Миков (БСП), Иван Иванов (ОДС). Срещи имаха и с Красен Станчев (Институт по пазарна икономика), Хауърд Окман от MSI, както и с Програмата за развитие на ООН (UNDP). Бяха обсъждани възможните дейности на офиса на ГИПИ в България, както и помощта, която "Интернет общество" би могло да окаже на законодателната и изпълнителната власт и третия сектор. Още снимки има тук.

###

Интернет общество издирва 18 милиона лева за училищата
автор: Portal.bg, 27.09.2001
   
През изминалата седмица се оказа, че 18 милиона лева, осигурени и с помощта на "Интернет общество" за компютъризация на училищата в България, са... изчезнали. Подробности по темата има в тук, а на снимката вляво се вижда председателят на "Интернет общество", който обяснява проблема на министър-председателя Сакскобурготски. "Всъщност няма пари за още много други неща, но средствата за компютрите за училищата не са просто разходи, а инвестиции, които следва да се ползват с най-висок приоритет!", заяви Вени Марковски

###

След намеса на Интернет общество, падат лицензите за Интернет
автор: Portal.bg, 31.03.2001
   
На заседание на икономическата комисия на НС бяха приети промени в Закона за далекосъобщенията, които ще бъдат гласувани на второ четене през седмицата 2-ри април - 6-и април.
Активна бе ролята на "Интернет общество - България" за редакцията на следните текстове в проектозакона:
т. 12 от допълнителната разпоредба вече ще включва следното определение: "Не се счита за гласова услуга преносът на глас чрез Интернет с време на закъснение на сигнала над 250 ms."
С тази промяна гласовата телефония чрез Интернет остава извън монопола на БТК.
"В резултат, Интернет операторите няма да бъдат лицензирани с най-тежката форма на лицензия - индивидуалната", заяви за portal.bg Вени Марковски - председател на управителния съвет на авторитетната организация.
По второто предложение, направено от "Интернет общество", отпада целият текст на чл. 81, ал. 6, който предвиждаше за операторите на свободен режим (т.е. и Интернет доставчиците) да се създаде наредба на министъра на транспорта и съобщенията.
Икономическата комисия прие също така промени и в чл. 108, който според приетия текст предвижда правото на далекосъобщителните оператори да използват улиците, пътищата и другите обекти - държавна и публична собственост за изграждане на въздушни и подземни далекосъобщителни мрежи.
Променено бе и определението на "фиксирана гласова услуга", която занапред ще бъде "гласова услуга за пренасяне на говор в реално време".
Допълнително бе прието и искането на депутата Ивайло Калфин, че при отказа на БТК да построи наета линия, ДКД трябва в срок от един месец да разреши построяването от и за сметка на поискалия услугата.
Останалите промени в Закона за далекосъобщенията не се отнасят пряко към Интернет и затова няма да ги рагледаме в настоящата статия.
Помолен да обясни промяната в становището на вносителите, г-н Марковски бе любезен да информира www.portal.bg, че те са резултат основно на действията на "Интернет общество". "През изминалите седмици имахме срещи с председателя на икономическата комисия Никола Николов, със съ-вносителя депутата от СДС Иван Иванов. Безспорно за решаването на проблема изиграха роля и членовете на международното Интернет общество - премиерът Иван Костов и Президента Петър Стоянов. Ние своевременно ги информирахме, че с подготвяните промени Парламентът върви към въвеждане на мракобеснически лицензионен режим на Интернет. Очевидно предупреждението ни е било разгледано с необходимата сериозност. Фактът, че нашите предложения за промени в Закона бяха внесени от шефа на младежката организация на СДС Велислав Величков показва и неговото развитие по отношение на информационните технологии. През последната година доста от политиците започнаха поне малко да разбират проблемите на информационното общество и ние не може да не сме доволни, че се вслушват в гласа на "Интернет общество". Надяваме се, че в близко време ще изградим постоянната работна група, съставена от професионалисти от ИТ-бранша, която да дава съвети на политиците за правилно развитие и все по-масово навлизане на Интернет в живота на хората."

###

Министър-председателят стана член на Интернет общество
автор: Portal.bg, 02.03.2001
   
На среща в Министерски съвет на 2-ри март 2001 г. министър-председателят Иван Костов прие поканата на вице-президента на Интернет общество Джордж Садовски да се присъедини към членовете на престижната международна организация.
Лично шефът на българския клон на организацията свали от ревера си значката, с която Иван Костов ще може да удостоверява своето членство. "За мен беше удоволствие да предоставя на г-н Костов своята значка", каза специално за Portal.bg Вени Марковски. "България отново произведе една изключително полезна новина за световното Интернет общество. След като миналата година Президентът Петър Стоянов стана първият действащ държавен глава - член на международната организация, сега г-н Костов се записа и като първият министър-председател, заявил съпричасността си към идеите на Интернет общество - да се популяризира Интернет навсякъде по света."
Срещата в Министерски съвет бе съпътствана от още една изключително важна новина - министър-председателят обяви пред гостите си (Уай Джей Парк /Корея/, Ян Принс /Холандия/, Саша Безуханова (шеф на Хюлет-Пакард България/, Георги Ранделов /шеф на IBM България/ и Теодор Милев /шеф на Майкрософт България/, че държавата ще компютъризира 440 училища до края на годината.
Парите за проекта идват от лиценза за втория GSM оператор, съобщи по-късно шефът на ДКД Иван Таушанов по време на среща с гостите на Интернет фиестата.
Джордж Садовски използва случая, за да благодари на премиера за личния му принос за отмяна на лицензите за Интернет операторите през 1999 г.

###

Интернет фиеста 2001 се вихри в София
автор: Ал. Д Р А Н Г А Ж О В , 03/2001
   
Интернет общество и Българска търговско-промишлена палата организираха провеждането на Втората национална Интернет фиеста - част от международния празник. В продължение на 4 дни в НДК всеки желаещ имаше достъп до Интернет чрез модерни компютри и високоскоростна връзка, осигурени от водещите компании в ИТ-бранша. Паралелно на това в зала 3.1. на НДК се проведе и международна конференция на тема "Интернет в XXI век" с участие на водещи специалисти от цял свят. Повече подробности вижте на сайта на фиестата www.isoc.bg/fiesta

###

Час по Интернет да се въведе в училищата, предлагат фирми
автор: Ал. Д Р А Н Г А Ж О В , 08/2000
   
Интернет общество подкрепи инициативата на Интернет компанията БОЛ.БГ и М3 Communications за въвеждане на час по Интернет в българските училища. "Инициативата е безспорно много полезна", каза Вени Марковски, "да не говорим, че е по-добре учениците да учат Интернет вместо трудово обучение или вместо да се боцкат със спринцовки". Подробности по националната акция "Час по Интернет" ще бъдат представени на всенародния събор Рожен 2000.

###

Президентът стана член на Интернет общество
автор: Ал. Д Р А Н Г А Ж О В    

Президентът Петър Стоянов стана член на Интернет общество и с това се превърна в първия действащ президент в света, който е член на организацията. Поканата за членство бе отправена лично от президента на международното Интернет Общество Дон Хийт преди около месец.
По време на годишната конференция на ISOC INET2000 в Йокохама бе прочетен и отговорът на Президента Стоянов до г-н Хихт. Пълен текст на писмото на българския президент можете да прочетете
тук.

###

Интернет ФИЕСТА 2001!
автор: Ц. Ц Е Н К О В    

След огромния успех на тазгодишната Интернет Фиеста (17 - 19 март), започна подготовката за събитието през следващата година. Отново из цялата страна ще бъде осигурен безплатен интернет достъп на всички желаещи. "Очакваме значително увеличаване на посетителите на предстоящите изложения и презентации, имайки предвид огромния интерес, който предизвика събитието тази година независимо, че се проведе за първи път у нас" заяви Ал. Дрангажов от ISOC.bg.

Повече информация по темата, както и всички новости около Фиестата можете да научите от www.isoc.bg/fiesta.


###

На борба срещу лицензурата!
автор: И. И В А Н О В    

През цялата 1999 г. Интернет общество водеше сериозна съдебна борба за отмяна на Интернет лицензите. Съдебното дело се увенча с успех и в момента в България Интернет доставчиците са на свободен режим според Закона за далекосъобщенията.
Повече информация има на адрес: www.isoc.bg/kpd/.