ENGLISH
     • новини
     • публикации
  членове
  история
  награди
  anti-spam
  за ISOC.bg
  за контакти
  disclaimer
  sponsors
НОВИНИ
Интервю на Вени Марковски пред вестник "Компютри"
автор: Даниела Стефанова 07.07.2003
   
Чуха се различни коментари за избора на нови хора в борда на ICANN - от отричане на демократичността на процедурата до възхвала на "ситото" й. Как протече номинирането и изборът?
Имаше 2 варианта - човек сам да заяви интерес или да бъде номиниран за директор в ICANN. Моят случай е вторият - попитаха ме дали бих искал да се кандидатирам. Обмислях предложението около месец, преди да се реша да изпратя документите си. Надделя желанието ми да участвам в развитието на Интернет в световен мащаб, защото в България вече съм постигнал почти всичко, което е възможно да се постигне. По онова време не виждах достатъчно възможности за професионална реализация на местна почва.

Как оценяваш собственото си избиране? Какво ще означава то в личен и в обществен план?
Оценявам избора ми за члена на Борда на директорите на ICANN като естествен етап в професионалното ми развитие. Ако се вгледате в биографията ми през последните десетина години, тя е насочена винаги напред и нагоре, така че не мога да кажа, че не съм оценявал обективно мястото си в световния Интернет. Вижте - от създаването на втория в страната Интернет-оператор Bol.bg през 1993 г., учредяването на "Интернет общество - България" през 1995 г., делото за отмяната на лицензирането през 99-а, легализирането на гласовата телефония чрез Интернет през 2001 г., изкарването наяве на далаверите около приватизацията на БТК през миналата година и активното ми ангажиране с промените в Закона за далекосъобщенията през тази година - винаги съм бил на принципни и - както историята го доказва! - правилни позиции. Само в последните месеци преди избора ми в ICANN, бях избран и за член на борда на авторитетната международна организация "Компютърни професионалисти за социална отговорност" (www.cpsr.org) и за член на Бюрото на гражданското общество към Срещата на върха за информационното общество (www.wsis.org) - две позиции, които са също значими. Да не говорим за това, че станах съинициатор и член на уважавано жури за българското издание на международните анти-награди "Големия брат" (www.bg.bigbrotherawards.org), а и съм сред поддръжниците на законопроекта за използване на софтуер с отворен код в администрацията. Това са факти, които говорят достатъчно ясно за това, че нещата, с които се захващам, са сериозни, отговорни и изискват много професионално отношение.
В личен план директорската позиция означава много повече работа и много по-малко време - както свободно, така и в България. В обществен план? Едва ли са много хората в България, които да разбират какво означава фактът, че един техен сънародник е избран на тази позиция. Умните хора разбраха веднага, че това е шанс не за мен, а за България и получих доста искрени поздравления, а на глупаците отдавна не обръщам внимание.


Твърдиш, че си бил винаги на правилни позиции, но м.г. изключиха твойта фирма от БАИТ?

Това се случи, защото според хора от тогавашното й ръководство, Интернет-доставчиците трябвало предварително да следят какво е съдържанието на уеб-сайтовете и да премахват онова, което по тяхна преценка било незаконно. Ние бяхме на противната позиция - че това не е работа на доставчиците, а на правоохранителните органи. Днес, когато е известен текстът на официалната Декларация за свободата на комуникациите в Интернет на Съвета на министрите на страните-членки на Съвета на Европа (www.portal.bg), която е изцяло в подкрепа на нашите позиции, отново се доказва, че ние сме били прави, а те - не. И какво постигнаха? Сега всеки знае, че някои хора в асоциацията на част от компютърните търговци са преследвали личните си цели. Дано на предстоящото общо събрание съумеят да си изберат по-достойно ръководство, защото за България е важно да има не само повече, но и по-добре работещи асоциации. В този смисъл, освен да си сложиш табелата "най-голямата", "най-представителната" или каквото и да е "най-", е добре да се опиташ и да свършиш някаква общественополезна работа, пък дори и да си регистриран в частна полза, какъвто е случаят с БАИТ.

Колко е мандатът ти и какви ще са функциите ти в борда на ICANN?
Мандатът ми е 3 години и 3 месеца, функциите се определят в момента - ще стане известно в кои комитети участвам през следващите седмици.

Как се справя досега организацията с организацията на имената и адресите в Интернет?
Сравнително добре. Доказателството за това бе и завършилата миналата седмица в Монреал, Канада, среща на ICANN. За пръв път откакто ходим на техните срещи (хора от нашето Интернет общество са били в Кайро, Йокохама, Стокхолм, Монтевидео и др.) имаше забележим прогрес в работата на поддържащите организации, а и на самата ICANN. Такова бе мнението и на мнозина от "старите пушки" - участниците във всички срещи на ICANN.

Има ли нови идеи около това как ще се определят регистраторите на домейни в локален мащаб? Винаги има нови идеи, но като се има предвид, че съм действащ член на Борда на директорите от няколко дни, не мога да отговоря на този въпрос; когато знам повече, ще ви кажа.

Българската история на имената в интернет вече има своите скандали и съдебни дела. Какви са причините според теб? Причините са в лошата работа на регистъра на имена. Това не е само мое мнение - още през 2000 или 2001 г. в ICANN беше депозирано писмо, подписано от министъра на съобщенията, шефа на регулатора ДКД (КРС), Интернет общество, академичната мрежа и други, в което се изразяваше становище, че условията по регистрация на имена в .bg са ужасни и имаме желание за промяна. По-късно държавата поръча на асоциацията на Интернет-операторите и бяха изготвени нови правила за регистрация на домейни, но и този проект остана само на хартия. Има нужда от промяна, защото вижте един факт - в България домейните са около 3000, а в съседна Румъния - над 60,000! BG е знак за национална идентичност и трябва да бъде максимално лесно достъпен за всеки желаещ, а не както е сега - само за избрани хора. Все пак Интернет е за всеки, не само за някои.

Ти си кандидат-кмет на София. Какво смяташ да направиш с общинския сайт? Как виждаш ролята на Интернет за комуникациите с гражданите?
Общинският сайт ще претърпи промяна още преди края на годината. Крайно време е да се направи действащ и професионален уеб сайт, в който гражданите да могат да си свършат работата. Задължително ще преместим форума от www.sofia.veni.com на страниците на www.sofia.bg, защото гражданите с пълно право негодуват от липсата на комуникации с кмета. За разлика от останалите кандидати, а и от предишния кмет Софиянски, аз не само разчитам, че някой ще свърши работата както той/тя намери за добре, но ще осигуря непрекъсната двупосочна информационна магистрала за жителите и гостите на София. Интернет е липсващото звено във веригата избори - мандат - следващи избори. Нали виждате как сега Софиянски почна да се сеща за несвършената работа и да ни обещава, че му трябват само още 1-2 мандата, за да я свърши. Защо той не използва Интернет? Защото ако го използваше, нямаше да може да се оправдава, че не е запознат с проблемите на града. А сега се усмихва невинно, но всъщност усмивката му е уплашена. Софиянци не знаем как се чувства той - нали по времето на Костов твърдеше, че всичко е наред, пък като Костов падна от властта, се оказа, че управлението му е било едва ли не бич Божи върху гърба на Софиянски. Истината е, че той не е добър кмет и това си личи особено ясно по много неща, но нека да изберем произволно три: мръсотията, несигурността да се разходиш по улицата дори през деня и липсата на организация на движението. Няма смисъл да говорим за окаяното състояние на детските градини и училищата, както и за това, че не може да намери средства за ремонт на детските площадки, но винаги намира за редовното плащане на стотици хиляди лева на ден на фирмите "Волф", "Дитц" и двете "Чистота". За да се преборим с глупостите на кмета, ще въведем освен комуникациите по Интернет и референдуми по квартали, райони и в цяла София. Ще изградим и градска LAN-мрежа, така че всеки желаещ да може да се включи в нея на 100 Mbps, а пък операторите ще могат да предлагат на всички софиянци достъп до Интернет, но и други услуги с добавена стойност. София може да стане добро място за живеене, друг е въпросът дали всички кандидат-кметове го искат.
###