ENGLISH
     • новини
     • публикации
  членове
  история
  награди
  anti-spam
  за ISOC.bg
  за контакти
  disclaimer
  sponsors
Н О В И Н И
Срещи в Парламента
автор: Portal.bg, 15.10.2001
   
На 11.10. представителят на GIPI за България Роберт Хорвиц и Вени Марковски проведоха поредица от срещи. Разговорите бяха с Камелия Касабова (НДСВ, зам.-председател на Парламента), Николай Николов (зам.-министър на съобщенията), Никола Янков (зам.-министър на икономиката), както и депутатите Милена Милотинова и Явор Милушев (НДСВ, медийна комисия), Михаил Миков (БСП), Иван Иванов (ОДС). Срещи имаха и с Красен Станчев (Институт по пазарна икономика), Хауърд Окман от MSI, както и с Програмата за развитие на ООН (UNDP). Бяха обсъждани възможните дейности на офиса на ГИПИ в България, както и помощта, която "Интернет общество" би могло да окаже на законодателната и изпълнителната власт и третия сектор.
Още снимки от срещите с депутатите:
С Михаил Миков (БСП)

С Милена Милотинова (НДСВ, шеф на медийната комисия)

С Румяна Георгиева (НДСВ)

###

Интернет общество издирва 18 милиона лева за училищата
автор: Portal.bg, 27.09.2001
   
През изминалата седмица се оказа, че 18 милиона лева, осигурени и с помощта на "Интернет общество" за компютъризация на училищата в България, са... изчезнали. Подробности по темата има в тук, а на снимката вляво се вижда председателят на "Интернет общество", който обяснява проблема на министър-председателя Сакскобурготски. "Всъщност няма пари за още много други неща, но средствата за компютрите за училищата не са просто разходи, а инвестиции, които следва да се ползват с най-висок приоритет!", заяви Вени Марковски

###

След намеса на Интернет общество, падат лицензите за Интернет
автор: Portal.bg, 31.03.2001
   
На заседание на икономическата комисия на НС бяха приети промени в Закона за далекосъобщенията, които ще бъдат гласувани на второ четене през седмицата 2-ри април - 6-и април.
Активна бе ролята на "Интернет общество - България" за редакцията на следните текстове в проектозакона:
т. 12 от допълнителната разпоредба вече ще включва следното определение: "Не се счита за гласова услуга преносът на глас чрез Интернет с време на закъснение на сигнала над 250 ms."
С тази промяна гласовата телефония чрез Интернет остава извън монопола на БТК.
"В резултат, Интернет операторите няма да бъдат лицензирани с най-тежката форма на лицензия - индивидуалната", заяви за portal.bg Вени Марковски - председател на управителния съвет на авторитетната организация.
По второто предложение, направено от "Интернет общество", отпада целият текст на чл. 81, ал. 6, който предвиждаше за операторите на свободен режим (т.е. и Интернет доставчиците) да се създаде наредба на министъра на транспорта и съобщенията.
Икономическата комисия прие също така промени и в чл. 108, който според приетия текст предвижда правото на далекосъобщителните оператори да използват улиците, пътищата и другите обекти - държавна и публична собственост за изграждане на въздушни и подземни далекосъобщителни мрежи.
Променено бе и определението на "фиксирана гласова услуга", която занапред ще бъде "гласова услуга за пренасяне на говор в реално време".
Допълнително бе прието и искането на депутата Ивайло Калфин, че при отказа на БТК да построи наета линия, ДКД трябва в срок от един месец да разреши построяването от и за сметка на поискалия услугата.
Останалите промени в Закона за далекосъобщенията не се отнасят пряко към Интернет и затова няма да ги рагледаме в настоящата статия.
Помолен да обясни промяната в становището на вносителите, г-н Марковски бе любезен да информира www.portal.bg, че те са резултат основно на действията на "Интернет общество". "През изминалите седмици имахме срещи с председателя на икономическата комисия Никола Николов, със съ-вносителя депутата от СДС Иван Иванов. Безспорно за решаването на проблема изиграха роля и членовете на международното Интернет общество - премиерът Иван Костов и Президента Петър Стоянов. Ние своевременно ги информирахме, че с подготвяните промени Парламентът върви към въвеждане на мракобеснически лицензионен режим на Интернет. Очевидно предупреждението ни е било разгледано с необходимата сериозност. Фактът, че нашите предложения за промени в Закона бяха внесени от шефа на младежката организация на СДС Велислав Величков показва и неговото развитие по отношение на информационните технологии. През последната година доста от политиците започнаха поне малко да разбират проблемите на информационното общество и ние не може да не сме доволни, че се вслушват в гласа на "Интернет общество". Надяваме се, че в близко време ще изградим постоянната работна група, съставена от професионалисти от ИТ-бранша, която да дава съвети на политиците за правилно развитие и все по-масово навлизане на Интернет в живота на хората."

###

Министър-председателят стана член на Интернет общество
автор: Portal.bg, 02.03.2001
   
На среща в Министерски съвет на 2-ри март 2001 г. министър-председателят Иван Костов прие поканата на вице-президента на Интернет общество Джордж Садовски да се присъедини към членовете на престижната международна организация.
Лично шефът на българския клон на организацията свали от ревера си значката, с която Иван Костов ще може да удостоверява своето членство. "За мен беше удоволствие да предоставя на г-н Костов своята значка", каза специално за Portal.bg Вени Марковски. "България отново произведе една изключително полезна новина за световното Интернет общество. След като миналата година Президентът Петър Стоянов стана първият действащ държавен глава - член на международната организация, сега г-н Костов се записа и като първият министър-председател, заявил съпричасността си към идеите на Интернет общество - да се популяризира Интернет навсякъде по света."
Срещата в Министерски съвет бе съпътствана от още една изключително важна новина - министър-председателят обяви пред гостите си (Уай Джей Парк /Корея/, Ян Принс /Холандия/, Саша Безуханова (шеф на Хюлет-Пакард България/, Георги Ранделов /шеф на IBM България/ и Теодор Милев /шеф на Майкрософт България/, че държавата ще компютъризира 440 училища до края на годината.
Парите за проекта идват от лиценза за втория GSM оператор, съобщи по-късно шефът на ДКД Иван Таушанов по време на среща с гостите на Интернет фиестата.
Джордж Садовски използва случая, за да благодари на премиера за личния му принос за отмяна на лицензите за Интернет операторите през 1999 г.

###

Интернет фиеста 2001 се вихри в София
автор: Ал. Д Р А Н Г А Ж О В , 03/2001
   
Интернет общество и Българска търговско-промишлена палата организираха провеждането на Втората национална Интернет фиеста - част от международния празник. В продължение на 4 дни в НДК всеки желаещ имаше достъп до Интернет чрез модерни компютри и високоскоростна връзка, осигурени от водещите компании в ИТ-бранша. Паралелно на това в зала 3.1. на НДК се проведе и международна конференция на тема "Интернет в XXI век" с участие на водещи специалисти от цял свят. Повече подробности вижте на сайта на фиестата www.isoc.bg/fiesta

###

Час по Интернет да се въведе в училищата, предлагат фирми
автор: Ал. Д Р А Н Г А Ж О В , 08/2000
   
Интернет общество подкрепи инициативата на Интернет компанията БОЛ.БГ и М3 Communications за въвеждане на час по Интернет в българските училища. "Инициативата е безспорно много полезна", каза Вени Марковски, "да не говорим, че е по-добре учениците да учат Интернет вместо трудово обучение или вместо да се боцкат със спринцовки". Подробности по националната акция "Час по Интернет" ще бъдат представени на всенародния събор Рожен 2000.

###

Президентът стана член на Интернет общество
автор: Ал. Д Р А Н Г А Ж О В    

Президентът Петър Стоянов стана член на Интернет общество и с това се превърна в първия действащ президент в света, който е член на организацията. Поканата за членство бе отправена лично от президента на международното Интернет Общество Дон Хийт преди около месец.
По време на годишната конференция на ISOC INET2000 в Йокохама бе прочетен и отговорът на Президента Стоянов до г-н Хихт. Пълен текст на писмото на българския президент можете да прочетете тук.

###

Интернет ФИЕСТА 2001!
автор: Ц. Ц Е Н К О В    

След огромния успех на тазгодишната Интернет Фиеста (17 - 19 март), започна подготовката за събитието през следващата година. Отново из цялата страна ще бъде осигурен безплатен интернет достъп на всички желаещи. "Очакваме значително увеличаване на посетителите на предстоящите изложения и презентации, имайки предвид огромния интерес, който предизвика събитието тази година независимо, че се проведе за първи път у нас" заяви Ал. Дрангажов от ISOC.bg.

Повече информация по темата, както и всички новости около Фиестата можете да научите от www.isoc.bg/fiesta.


###

На борба срещу лицензурата!
автор: И. И В А Н О В    


През цялата 1999 г. Интернет общество водеше сериозна съдебна борба за отмяна на Интернет лицензите. Съдебното дело се увенча с успех и в момента в България Интернет доставчиците са на свободен режим според Закона за далекосъобщенията.
Повече информация има на адрес: www.isoc.bg/kpd/.