До:
Председателя на Министерски съвет
на Република България

отворено писмо


Уважаеми г-н Костов,

На 13.08. т.г. Ви изпратихме писмо, в което Ви обяснявахме, че решението за лицензиране на Интернет не само няма икономическа основа, но е и сериозна политическа грешка. За съжаление нашите предупреждения не бяха чути.

Във връзка с приключилите вчера местни избори, Вие заявихте, че хората не са гласували за Вашата партия поради обективни причини, а не поради грешки на правителството. Не можем да приемем такова твърдение за вярно, особено що се отнася до грешката с контрола върху Интернет. Лицензирането на Интернет не е обективна причина, а субективна грешка. Тази грешка си пролича особено във факта, че хората подкрепиха онези политически сили, които защитиха свободата на достъпа до Интернет. Друг факт, подкрепящ нашите наблюдения, е слабата активност на студентите, които категорично не гласуваха за инициаторите на лицензирането.

На тези избори Интернет потребителите са само около 200 хиляди, но след 2 години ще са около 600-800 хиляди. И няма да намерите достоен човек сред тях, който да подкрепи лицензирането.

В подкрепа на свободния Интернет се изказаха авторитетни специалисти и организации като:
- Винтън Сърф ("Бащата на Интернет", председател на "Интернет общество"),
- Дон Хийт (президент на "Интернет общество"),
- германският канцлер Шрьодер (по време на кратката му визита в София),
- западноевропейски Интернет общества,
- EFF (Electronic Frontier Foundation),
- APC (Association for Progressive Communications,
- Global Internet Liberty Campaign,
- Център за граждански контрол върху АДА (Актове и Действия на Администрацията),
- Комитет на българските емигранти в Швеция,
- Българска Интернет асоциация (БАИ),
- Българска асоциация за информационни технологии (БАИТ).
- Движение "Гергьовден",
- Българска евролевица,
- ВМРО,
- студентски и младежки организации,
- шефове от КПД, ДКД, БТК (но, разбира се, в неофициални разговори),
- римският Папа Йоан Павел II по време на визитата си в Полша през лятото.

Според представителни проучвания против лицензирането се обявиха и над 90% от всички българи, както и 100% от Интернет доставчиците.

Идеята на КПД и ДКД за разрешителен режим за Интернет операторите и Интернет услугите безусловно защитиха единствено 2-ма шефове от ДКД и КПД, г-н Генов (от Пролинк) и г-жа Нели Огнянова от НСРТ.

Това сравнение между не само количеството, но най-вече качеството на хората, които защитават свободата на Интернета и тези, които са негови противници, би трябвало да е достатъчно за всеки непредубеден наблюдател, за да стигне до правилния извод - лицензирането на Интернет е грешка.

Лиценз не бива да има, не само защото в КПД не знаят какво е Интернет и искат тройна експертиза във ВАС, за да им го обясни. Не бива да го има и поради липсата на правно основание за налагатенето му. Актовете на администрацията винаги трябва да бъдат мотивирани, да са в интерес на обществото и да са стъпили на някакви смислени и правови основи. Вашите "наети експерти" не могат и не биха могли да обяснят с какво лицензирането на Интернет ще бъде от полза за обществото.

Интернет лицензирането противоречи на законите.

Интернет лицензирането противоречи на Конституцията.

Интернет лицензирането противоречи на Европейската конвенция за правата на човека.

Уважаеми г-н Костов,

Вашите действия се разминават сериозно с думите Ви, при това на думи Вие сте много демократичен човек:

Вие казвате: "да не забравяме целта, която имаме - всичко, което правим, да е в интерес на обществото". (тук и по-нататък цитатите са от уеб страницата на МС)

Лицензионен режим за Интернет операторите съществува в следните страни: Беларус, Бурма, Централно азиатските и Кавказките републики, Китай, Куба, Иран, Ирак, Либия, Северна Корея, Саудитска Арабия, Сиера Леон, Судан, Сирия, Тунис, Виетнам, Русия (източник: "Репортери без граници" - http://www.rsf.fr/uk/alaune/ennemisweb.html). Такова ли общество искате да има и в България?

Вие казвате: Нашето правителство се нуждае от постоянна пряка комуникация с обществото, за да можем да съобразяваме нашите действия с неговите очаквания и оценки.

Очаквате ли да имате действителна пряка връзка с обществото, след като искате да му забраните достъпа до Интернет?

Вие казвате: Ето защо предлагаме публично представяне на изпълнението на правителствената програма "България 2001", което да бъде съчетано с широко обществено обсъждане на постигнатите резултати от провежданата от нас политика. Смятаме, че един от най-ефективните начини за провеждане на този диалог, е чрез Internet.

Уважаеми г-н Костов, на страниците на МС бе проведена дискусия на тема "Против лицензирането на Интернет", в която има над 300 публикувани мнения от граждани и нито едно смислено съобщение от страна на МС. Напротив - дискусията бе преместена на уеб страницата на КПД, която никой не посещава. Това си е направо подигравка с всички потребители на Интернет! Та нали ако КПД си вършеха работата в интерес на обществото, никой никога нямаше да им каже една дума? Нима ако си вършеха работата, щяхме да заведем дело 723/99 във Върховния административен съд за отмяна на мракобесническия разрешителен режим за Интернет, Интернет услугите и Интернет доставчиците?

Вие казвате: Очакваме техните конкретни въпроси, коментари и мнения

А ние питаме как ще получите конкретните коментари, въпроси и мнения, след като забранявате на хората да Ви ги кажат?

Уважаеми г-н Костов,

Не знаем кой Ви съветва на тема Интернет, но се говори, че самият Вие ползвате Интернет. Едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправено всяко правителство е желанието да се контролира най-голямата, най-свободната и независима медия, каквато е Интернет. Разликата между действително демократичните държави и тези, в които демокрацията не само няма традиции, но изобщо не съществува много лесно се вижда, когато заговорим за свободата в Интернет. Най-типичният пример е Германия. Погледнете немския Закон за телематичните услуги. Освен че се състои само от 6 параграфа, в чл. 4 изрично пише "Достъпът до Интернет не подлежи на лицензиране или регистрация".

През месец август ние Ви написахме да не превръщате зорлем младите хора в опозиция на правителството, което ние сме избрали и назначили на сегашното му място. Никой от Вашата канцелария не намери за нужно да ни отговори, да поиска диалог. Вероятно там работят добри специалисти, които обаче не могат да признаят некомпетентността си що се отнася до Интернет.

"Интернет Общество - България", а вярвам и всички останали професионални асоциации от бранша, са готови да Ви помагат. Не отхвърляйте с лека ръка предложението на обществеността, защото сте се предоверили на "наетите експерти". Наетите Ви експерти не винаги ще посмеят да Ви кажат истината, особено ако преди са Ви заблудили.

И пак през август Ви казахме нещо, което звучи още по-актуално днес:

Интернет лицензирането не е добро за България. То няма да постигне нищо, освен че настройва обществеността срещу Вашата политика. Хората, които ползват Интернет може и да са малко (около 200 хиляди), но те са сред най-напредничавата част от обществото. Не ги захвърляйте с лека ръка, защото ще Ви трябват.

София, 24.10.1999 г.

С уважение:

Вени Марковски
Интернет Общество - България