Благодарим Ви, че дойдохте на 14.09. (вторник) в зала No. 8 на НДК в София, където казахме заедно НЕ на мракобесническия опит на държавата да въведе разрешителен режим върху най-свободната от всички медии.
Въвеждането на лицензи за Интернет операторите и Интернет услугите ще доведе до:
• поскъпване на услугите;
• възможност за контрол върху информацията от страна на държавата;
• възможност за четене на чужда кореспонденция без разрешение от съда;
• появата на автоцензура от страна на доставчиците, които няма да публикуват информация с неудобно за властта съдържание

Предистория:
На 28.12.1998 г. КПД издаде заповед за лицензиране на различни видове далекосъобщителни услуги, сред които попаднаха (т.4.) Интернет доставчиците и (т.11) Интернет услугите.
Тази заповед срещна отпора на обществеността не само от България, но и от света. За настроенията на хората говорят и резултатите от анкетата, проведена от "Интернет общество - България"
Интернет Общество заведе дело за отмяна на заповедта.
На 17.06. т.г. Върховният административен съд спря изпълнението на т. 4 от заповедта до взимане на окончателно решение по делото.
На 10.08. т.г. в уеб страницата на Министерския съвет бе открита дискусия под заглавие "Диалог2001", в която има над 230 мнения срещу лицензирането. И едно - в нейна защита. Няколко дни по-късно МС опита да цензурира дискусията, като нареди мненията да се изпращат до КПД. Опитът не успя, защото хората предпочитаха да си казват истината направо в очите на властимащите, а не на властнямащите.
На 20.08. КПД обяви, че организира публична дискусия по темата "За и против разрешителния режим за Интернет доставчиците" на 14.09. от 9:30 в зала 8 на НДК.


БЛАГОДАРИМ на всички свободолюбиви хора, че дойдоха на срещата и казаха ясно и категорично НЕ на опитите на държавата за контрол върху Интернета!

Карикатура във в-к Сега от 18.06.99
© Карикатурата препечатваме от в-к "Сега" с любезното разрешение на г-н Комарницки
Натиснете тук, за да изпратите тази карикатура като електронна картичка.