Стандарт, 23.01.1999 г.

Спират Интернет по аналоговите телефони

Номерата с 80 и 81 в столицата се сменят с цифрови от утре, БТК дава абонатите им по 100 безплатни импулса.

Връзката с Интернет по старите аналогови телефони вероятно ще бъде забранена с лицензирането на фирмите доставчици , съобщиха източници от Kомитета по далекосъобщения. Услугата ще се ползва само по цифрови телефони. Забраната се налага заради некачествените връзки по телефоните без девятки отпред, обясниха експерти от БТК. Освен това по аналоговите телефони Интернет може да се ползва с часове, като се плаща само един импулс. Цифровите обаче отчитат на всеки 5 минути импулс.
Над 300000 абонати в столицата няма да могат да ползват Интернет, ако връзката по аналоговите телефони се отреже, предупредиха обаче от фирмите доставчици. В момента в СОфия има само около 61000 цифрови телефони от 380000 домашни поста по данни на БТК.
Спец тарифа ще определя таксите, които ще събира Комисията по далекосъобщения за проверки, жалби и лицензи за Интернет доставчиците, съобщи шефът и Веселин Стойков. Освен това те ще плащат такси от 2,3 на сто от приходите си според Закона за далекосъобщенията. Сега доставчици работят без разрешителни и не се знае броят им, припомниха хората на Антоний Славински.
Телефоните с номера 80 и 81 ще се заменят с цифрови от утре, съобщиха от СТТС. Когато гражданите избират старите номера, ще се включва автоматична информация, която да съобщава за промяната на номера. Цифровите телефони дават възможност да се пренасочат обажданията към друг телефон, ако абонатът не е вкъщи. При надути сметки пък абонатът може да получи разпечатка на всички стари разговори. Новите номера ще могат да се избират от апарати с бутони и с шайби. Докато трае смяната на номерата, абонатите ще ползват по 100 безплатни импулса. Междувременно от БТК съобщиха че поради кражба на кабели в района на АТЦ 7 в София ще бъде затруднено избирането от централите с начални цифри 2,3,4 и 8. Връзките ще се възстановят до 27 януари, обещаха от БТК.