20.01.1999 г.
И БТК недоволна от лицензирането за Интернет, в-к "24 часа"

Константин Ранев
И БТК възропта срещу заповедта на принципала си КПД да лицензира Интернет.
Отговорникът за Интернет в компанията Божидар Соколов се присъедини към частниците на пресконференция вчера. Според закона таксата е процент върху оборота. БТК е най-големият Интернет доставчик и ще плаща най-много.
Потребителската организация Интернет общество България (ИОБ) иска съд. Протестът на асоциацията на Интернет доставчиците (БАИ) е обяснимо плах. Тя настоява пазарът да се саморегулира. Иска обществени дискусии за дефиниране на това що е "Интернет - предоставящи достъп организации". КПД не е склонен да протака.
Среден доставчик вероятно ще плаща $ 10,000 - $ 25,000 годишно. Най-напред ще изгърмят тия в малките селища. А там живеят към 80 % от българите. Към фалит ще тръгнат и по-едрите фирми. Потребителите ще плащат с 25 % повече. Така Интернет ще остане привилегия на големите градове. А малките ще се превърнат в информационна провинция. Центърът за граждански контрол върху актове и действия на администрацията (ЦГКАДА) внесе вчера протестно писмо в КПД. Организацията, спонсорирана от Сорос, настоява Интернет да мине в графата за свободен режим. Ако след седмица лицензът остане, центърът внася съдебен иск. Анкета сред потребителите сочи, че 99 % от запитаните смятат, че лицензът ще оскъпи услугата и ще понижи качеството й.