20.01.1999 г.
Доставчици на Интернет пак протестират, в-к "Демокрация"

Пламен Петков
София. Интернет доставчици вчера отново протестираха срещу евентуално въвеждане на обща лицензия за операторите, предлагащи връзка с глобалната мрежа от България. Според представители на Българската асоциация за Интернет (БАИ) евентуална лицензна такса като процент от оборота на доставчиците на Интернет услуги ще е равносилна на допълнително данъчно облагане. В БАИ смятат, че качеството на Интернет услугите може да се повиши чрез саморегулиране на пазара. Български оператори в момента предлагат евтини връзки с Интернет, но с недобро качество.
Доставчиците на Интернет започнаха протести преди седмици, когато се разбра, че ДКД има намерение да наложи общо лицензиране на операторите от бранша, което според ДКД е равносилно на регистрация. Още няма обаче конкретна наредба, подготвена от ДКД.

Необходим коментар: Явно си личи борбата между стремежа на журналиста да предложи обективен коментар и наложените му ограничения от статута на вестника. Напр. той говори за "евентуално" лицензиране и "евентуална" такса, при положение, че и двата момента са уредени - в Закона за далекосъобщенията и в заповедта на шефа на КПД.