КПД иска контрол върху информацията, публикувана в Интернет!

17-и юни е датата, на която ще се даде гласност на искането на Комитета за пощи и далекосъобщения (КПД) за контрол върху информацията в Интернет.

Това стана ясно след публикуването на експертизата по делото срещу лицензирането на Интернет доставчиците и Интернет услугите, което се води във Върховния административен съд (ВАС).

Според особеното мнение на вещото лице на КПД безконтролното публикуване на информция в Интернет е вредно. Защитава се тезата, че Интернет можел да се използва злонамерено - напр. да се разпространяват инструкции за изработване на бомби, информация за наркотици и др.п.
Но както е известно достъпът до тази информация не може да бъде спрян по друг начин, освен чрез контрол върху самата информация. А коя информация е злонамерена и коя - не, ще решават в КПД.
Така на бял свят дойдоха и истинските мотиви на КПД за включване на Интернет операторите и Интернет услугите в разрешителния режим на общата лицензия.
"Ние никога не сме си правили илюзии за истинските цели на бюрократите от КПД", заяви Вени Марковски, председател на "Интернет общество - България", което заведе делото във ВАС. "Винаги сме били склонни да им предоставим съвети и специалисти, които да им помогнат да разберат що за явление е Интернет. Дори поискахме мнения на световноизвестни учени, между които е напр. и д-р Винтън Сърф, автор на основния протокол в Интернет (TCP/IP) и известен още като Бащата на Интернет, който каза: "Лицензирането би имало потенциала да намали ползите от конкурентността, без да допринесе с нищо чрез ограниченията, които би наложило."
Уви - високомерието, арогантността, нежеланието и невъзможността да приемат новите технологии като част от новия дух на XXI век докара чиновниците от КПД дотам, че признаха публично, че не знаят какво точно е Интернет и поискаха тройна експертиза от съда, за да им го обясни."

(Точният текст на експертната оценка на вещото лице, призовано от КПД да защити желанието на държавата да постави намордник върху свободната информация може да се види (все още) в Интернет на адрес http://www.isoc.bg/kpd/images/page3.gif)