в-к "СЕГА"

"Гергьовден" ще съди държавата заради Интернет

Движение "Гергьовден" ще съди държавата в Страсбург заради намерението на Комитета по пощи и далекосъобщения да въведе лицензионен режим за Интернет и услугите, доставяни от мрежата, съобщи главният секретар на организацията Любен Дилов-син.

Движението отказва преди местните избори всякакви официални връзки с политически сили, които не са определили отношението си към желанието на държавата да контролира достъпа до световната информационна мрежа.

"Ако желанието на някои чиновници да бъркат в свободата на Интернет е обичайно, както всекидневното им бъркане в носа, то фактът, че България все повече се превръща в "страната на лицензираното дишане", не може да не ни притеснява", гласи официална декларация на Гергьовден. У нас се иска лиценз за 373 дейности, припомни Дилов.

Ако Интернет се лицензира, държавата ще може дори да контролира личната ни поща или да отнема лиценза на онези доставчици, които разпространяват неудобните вестници. Може да се стигне дотам, различни услуги да се предлагат от различни доставчици.

Само в Сингапур, Китай, Куба и Русия има лицензионен режим за Интернет доставчиците, каза шефът на Българското Интернет общество Вени Марковски. В цивилизованите държави режимът е свободен или регистрационен. В момента Интернет обществото води дело срещу комитета по съобщения във Върховния административен съд заради лицензирането.

Чиновници твърдели пред евронаблюдателите Аткинсън и Гелерод, че режимът за Интернет услугите ще бъде регистрационен, т.е. няма да се иска разрешение от държавата. Сега обаче държавата иска от доставчиците 2,3% от оборота им като лицензионна такса. Догодина таксата може да скочи, коментират от експертите.

Политиците трябва да си направят сметката, че в България има над 100 000 потребители на Интернет, които ще гласуват на местните избори, припомни Любен Дилов. Според него хакерите няма да останат безучастни към държавната намеса и ще намерят начин да се защитят. Обществото трябва да се отбранява с действия, реципрочни на натиска, който им се оказва, допълни бившият ку-ку идеолог.

НА ВОЙНА КАТО НА ВОЙНА
В началото на февруари анонимна организация, нарекла се "Борци за свободни телекомуникации", блокира за малко достъпа от чужбина до страницата на БТК в Интернет. Хакерите разпространиха фалшиви съобщения, че страницата предлага суперевтини услуги. Така от целия свят към сървъра, който поддържа страницата, почнаха да летят съобщения, но с грешно дефиниран код за достъп, което затрудни сървъра и го извади от строя.