в-к "Демокрация", 08.01.1999 г.
Доставчици на Интернет ще съдят държавата, ако въведе лиценз за дейността им

СОФИЯ. Да заведат дело срещу държавата в Международния съд в Страсбург, ако с наредба се въведе изискването за задължително лицензиране или регистрация на дейността им, заплашиха вчера доставчици на Интернет в България. Според шефовете на фирмите „Булнет“ и „Интернет общество“ лицензирането на фирмите, осигуряващи връзки с глобалната мрежа, би било противозаконно. Те смятат, че с въвеждането на подобна процедура няма да се решат и проблемите на потребителите на Интернет услугите, няма да се подобри качеството на връзката им с глобалната мрежа или да се намали цената на месечния абонамент.
Протестите на доставчици на Интернет в страната са във връзка с информацията за готвена от Комитета по пощи и далекосъобщения (КПД) и Държавната комисия по далекосъобщенията (ДКД) наредба за регулиране на дейността им. В момента няма нормативен документ, който да регулира връзките с глобалната мрежа на територията на страната, в Наказателния кодекс не е превидена и санкция за хакерите, саботиращи компютърни програми. Няма и точна статистика колко са клиентите на Интернет в България. При различни анализи броят им варира от 30 хиляди до 100 хиляди. Предполага се, че около 1 процент от българите работят с глобалната мрежа. Статистиката показва, че 2 процента от жителите на планетата ползват Интернет. В страните от Европейския съюз този процес варира между 40 и 60, като най-много са включилите се в мрежата в Скандинавия. Половината от семействата в Съединените щати също притежават компютри, свързани с Интернет. Това може би е една от причините през последните години държавната администрация там на няколко пъти да се опита да прокара закон за регулиране в някаква степен на глобалните комуникации. Последният несполучлив опит бе от края на миналата година - за прокарване на закон за почтеното използване на комуникациите. Изработването на нормативна база е наложително, най-малкото защото чрез компютърните мрежи се извършват немалко престъпления, а е необходима и сигурност при извършването на търговия чрез Интернет, смятат експерти.
В проектонаредбата за регистрация на доставчиците на Интернет в България, която е в съвсем предварителен етап на подготовка, се предвижда и лицензиране на ВИСАТ услугите (за сателитната връзка с мрежата). Около десетина фирми се занимават сега в страната с тази дейност, като всяка оценява по различен начин стойността на услугата, която предлага. Някои от фирмите вземат предварителна такса за включване в Интернет, други не. Месечният абонамент варира от 15 до 20 долара, а фирми, които предлагат по-голям пакет услуги, вземат и по 30-40 долара.
Факт е, че вече има и българи, опарили се от пирамидалните структури в Интернет, изградени на принципа на финансовите пирамиди. Факт е също, че качеството на Интернет връзките, предлагано от повечето наши фирми, не е особено високо, макар операторите да твърдят, че това е максималното, което може да се постигне при поддържаните ниски тарифи в страната.