Още една "бивша" комунистическа държава въвежда контрол върху Интернет

Украинският президент Леонид Кучма издаде указ, с който се въвежда (по примера на Русия и Китай) лицензирането на Интернет-услугите. Единствената надежда е Върховната Рада да не го одобри. Но още преди да влезе в сила, нашите спецслужби започнаха да въвеждат "ред", съобщава в."Украйна прес". Те, например, срещу $20 хил. "учтиво" предлагат на провайдерите да монтират специално оборудване, с помощта на което да получат достъп до електронната поща на всеки Интернет-ползвател. Засега против нарушаването на конституционните права на украинците протестира само опозиционният в."День".

Между другото, самият Кучма, който се кандидатира за втори мандат, все още не разполага със собствена страничка в световната електронна мрежа. Но такава имат най-сериозните му конкуренти - социалистът Олександър Мороз и социалдемократът Евген Марчук.

ЕТО И НАЙ-ГЛАВНОТО ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ УКАЗ:

"С цел защита на държавните интереси в сферата на съобщенията… постановявам:

1.Дейността, свързана с предоставяне на услугите по прехвърляне на данните в мрежа с общо ползване, може да се извършва само при наличието на лиценз, издаван по реда, определен от законодателството.

2.Едно от лицензионните условия при предоставяне на услугите - телефонни (освен във ведомствени обекти), прехвърляне на данни в мрежата с общо ползване и техническо обслужване на мрежите на теле-, радио- и жичково разпръскване в мрежите с промишлена експлоатация, е наличието на специални технически средства за сваляне на информацията от съобщителните канали, които (средства) се монтират от фирмата-оператор.

3.Правителството на Украйна да даде официални разяснения относно настоящия указ.

Леонид Кучма, президент на Украйна.
гр.Киев, 27 юни 1999 г. №737/99

 

УКРАИНСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ТОЛОКА"
издател на вестник "Украйна прес" и Интернет-издание "Българо-украински вести"
България, гр.София-1712, жк.Младост-3, бл.310, вх.3, ап.54, тел./факс (02) 772986
E-mail: toloka@bol.bg
www.bol.bg/ukrpress

Василий Жукивский