17.02.1999 г., сряда
в-к Труд
Хакерската атака срещу БТК е детинско надуване на мускули, твърдят от БТК

Близо месец продължава хакерската атака срещу БТК, за която "Труд" писа. Анонимна Патриотична група по проблемите на комуникациите в България се опитва да "задръсти" телекома. В електронно писмо до медиите, те се обявяват срещу въвеждането на Интернет лицензи. Лицензионните такси щели да доведат до фалит малките фирми доставчици, и да оскъпят цените за крайните потребители. Специално за "Труд" главният секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения (КПД) Гроздан Караджов заяви, че такси за лицензите няма да има или ще са в символичен размер. Но опитите за атаки не спират.

Хроника на "бойните действия"

* Първата атака започва на 26 януари т.г. в Пловдив и се осъществява на две сесии с начално време съответно в 1,43 ч. и 1,45 ч., продължили по около 7 часа. Използвана е мрежата на известен доставчик (знае се номерът на входящия телефон), паролата на потребителя също е известна. По време на сесиите чрез сървър (мощен компютър) в САЩ (също известен) са изпращани електронни писма до няколко хиляди Интернет потребители. Те уж са изпратени от световноизвестната фирма "Майкрософт" и предлагат безплатна актуализация на Интернет Есплорър (най-разпространената по света програма за сърфиране в световната мрежа). Ако получателят стартира "актуализацията", включва вирус тип "Троянски кон", който "кара" компютъра периодично да се свързва с Интернет сървърите и мрежата на БТК. На уловката се хващат само лековерни потребители, защото "Майкрософт" не предлага актуализации по този начин. Жертва на вируса са самите потребители, защото излишният трафик затруднява тяхната работа с Интернет.
* На 5 февруари подобно писмо отново е изпратено чрез сървъра на световно известен колеж в САЩ.
* Няколко дни по-късно в продължение на няколко часа е атакуван от чужбина пощенския сървър на БТК с голям брой безмислени електронни писма.
* През февруари на няколко пъти са правени опити директно да се атакуват сървърите и мрежата на БТК от Интернет сървъри в България.
* От 12 февруари т.г. започва атака и към Интернет сървърите на КПД от фалшиви Интернет адреси.
Различният "почерк" на атаките сочи, че са дело на различни групи. Косвено доказателство е и фактът, че в декларациите, съпровождащи атаките, се сочат различни мотиви: да се покаже "кои са царете на мрежата", против "корупцията в КПД и монополиста БТК, лицензирането на Интернет доставчиците", както и против "опита на БТК да застави насилствено държавните организации да ползуват нейните Интернет услуги". Вероятно има и самозванци, които изпращат декларации, след като са научили за атаките, без да имат нещо общо с тях.

"Жертвите"

* Поддоставчиците на Интернет услуги на БТК и клиентите по наети линии изобщо не са забелязали негативен ефект. Атаките генерират малък трафик в сравнение с международния капацитет на БТК;
* Някои абонати на БТК от няколко града на 8 февруали до към 16 часа имат проблеми с достъпа до Интернет;
* В началото на първата атака за часове е прекъснат достъпа до Интернет сървъра на БТК.
* Има забавяне на електронна поща и случаи на върнати писма. Няма доказани рекламации за загубена поща.
* Потърпевши са хиляди потребители, заразени с вируса по света.
* БТК е принудена да отделя значителен ресурс, за да се противопоставя на атаките.

---------------------------------

Какво прави телекомът

* Денонощно наблюдение на цялата мрежа на БТК
* Проследяване на източниците на атаките
* Изпращане на писма до съответните мрежови администратори с описание на проблема, предупреждение за последствията и молба за оказване на съдействие.

Гроздан Караджов, главен секретар на КПД и председател на СД на БТК:
Обществото трябва да натиска държавата

За БТК атаките са изключително позитивен опит да се поупражняваме в справянето с подобни ситуации и в известен смисъл сме благодарни на колегите-хакери. Но упреците им за лицензите са юридически погрешни. БТК не ги издава и е глупаво да я атакуваш, защото друг щял да ги издава. Лошото е, че хората по света не познават законите ни и в крайна сметка запомнят, че пак някакви лоши компютърни неща стават в България. Ако хакерската група е патриотична и българска, действията им са обратните - непатриотични и небългарски. И защо са анонимни? Никой не е арестуван за правото на мнение, че да е принуден се крие зад измислени имена. Те могат да дойдат при нас на диалог по всяко време. А всички имаме електронна поща, има уебстраница на КПД с възможност за контакти. Да пуснат патриотичните хакери електронно писмо и започваме да дискутираме, няма нужда и да се виждаме. Да използват подставен адрес, ако толкова ги е страх. Това е диалог. Другото е надуване на мускули и детинщина. Но вероятно хакерите са именно в по-невръстна възраст.
Диалогът, включително и в медиите, безспорно е полезен. Интернет доставчиците също протестираха по медиите и по световната мрежа срещу лицензите. Страхът им е основателен, защото още няма конкретен проектолиценз. Не ги упреквам, че предварително дигат байряка и ни натискат. Това е диалектиката. Гражданското общество трябва да натиска държавата, а държавата да го слуша и да преценява. Ние не само слушаме какво ни се казва, но вече сме и смутени от широкия негативен отзвук на първите идеи за лицензи. На финала ще има резултат от това, че доставчиците застанаха толкова твърдо зад позициите си. Когато лицензията се появи, тя ще е точно такава, каквато доставчиците искат - максимално опростена и свободна.