16.02.1999 г., вторник
в-к Труд
Няма да има такса за Интернет лицензи


Мрежата на БТК не може да бъде блокирана от хакери, твърдят специалисти


Такса за Интернет лицензиране няма да се събира или ще бъде в символични размери, съобщи главният секретар на КПД Гроздан Караджов, който е и шеф на борда на директорите на БТК. Той поясни, че КПД се е вслушал в Интернет доставчиците, които протестираха срещу нововъведената такса. Те се опасяваха, че тя ще е процент върху оборота и ще достига от 20 до 40 % от печалбата, което ще съсипе финансово малките фирми и ще оскъпи цената за крайните потребители на световната мрежа.
Срещу Интернет лицензирането се обявиха и анонимни хакери, атакуващи от 2-3 седмици БТК, за които "Труд" писа. Противно на хакерските твърдения, прекъсване на работата на уеб сървъра на БТК няма, заяви г-н Караджов. Не е влошено и качеството на предлаганите от БТК Интернет услуги, досега нито един клиент не се е оплакал от затруднения при ползване на Интернет от БТК.

Коментар:
Разбира се, ние изобщо не вярваме на КПД поради една проста причина - докато Интернет доставчиците са включени в графата "Обща лицензия" в заповедта на г-н Славински, дотогава таксата за лицензиране ЩЕ бъде процент от оборота, съгл. чл. 116 от Закона за далекосъобщенията. Г-н Караджов може и да си мисли, че таксата ще е ниска, но нито един от доставчиците няма гаранция, че това ще е действително така. При това тази година може да въведат наистина ниска такса, а догодина, когато фирмите ще са свикнали, че трябва да плащат, таксата може да расте колкото си иска. Т.е. г-н Караджов (който има правилното образование - АЕГ и ЮФ на СУ) може и да има добри намерения, но законите ги нямат. Нито пък заповедта на шефа му Славински.
Това, съчетано с възможността да се променя лицензията по всяко време, води България право към страните с нова демокрация като Китай, Сингапур, Куба и Русия.
Това е тъжната действителност.

А защо г-н Караджов си мисли, че мрежата на БТК не може да бъде блокирана остава загадка. При положение, че се случва да се блокират ГУКИС, ITDnet, Спектърнет... Смятаме, че това е като да дърпаш дявола за опашката.