15.02.1999 г., понеделник
в-к Труд Обвиняват телекома, че иска Интернет монопол

Хакери плашат да блокират БТК
Невена ГЮРОВА

До края на месеца БТК може да спре да работи, защото хакерските атаки срещу нея ще продължат и ще станат по-груби - съобщи анонимна хакерска Патриотична група по проблемите на комуникациите в България в електронно писмо до "Труд". Четвърта седмица хакери от Варна, Пловдив и Русе заливат БТК с масивен поток ненужни съобщения от хиляди компютри по целия свят и така забавят скоростта на интернет комуникациите.
Атаката е реакция срещу въвеждането на Интернет лицензи и срещу плановете на БТК да монополизира Интернет доставките у нас, заявяват варненските хакери. Лицензите щели доведат до фалит малките доставчици, а цените на по-големите ще скочат драстично.
Освен това от БТК искали правителството да накара държавните предприятия и ведомства задължително да изберат за Интернет доставчик БТК. Една достатъчно здрава атака за поне месец ще ги откаже от тази идея, смятат хакерите. Никого няма да задължаваме, заяви за "Труд" говорителят на БТК Валентин Колев. Той нарече "абсурд" и твърдението на хакерите, че успели да извадят от строя за две седмици уебсървъра (мощен компютър за интернет) на телекома. Атаката създаде затруднения, но е невъзможно да блокира или забави сериозно Интернет услугите ни, каза Колев.