в-к "Стандарт", 09.11.99 г.

Вени Марковски: Интернет вече не е в опасност

Винаги сме били готови да помогнем на кой да е политик, потърсил помощта ни. Поздравявам г-н Костов за екстравагантния начин, с който търси решение на проблема за лицензите, каза председателят на Интернет-общество - България

Господин Марковски, ще приемете ли призива на премиера Костов въпросът с лицензите на Интернет да се реши извън съда и с консенсус?

- Ние, разбира се, ще го приемем, защото винаги сме били отворени към сътрудничество с държавната администрация. Ето например миналата седмица имах среща със зам.-председателя на Комитета по пощи и далекосъобщения Иван Таушанов. На нея обсъждахме някои съвместни инициативи при провеждането на Интернет-фиестата на 17, 18 и 19 март 2000 г. Ще очакваме от КПД да ни се обадят.

- Как се развиваше делото, което заведохте срещу КПД?

- Следващото заседание на Върховния административен съд е на 18 ноември. Вече е готова новата експертиза в която вещите лица, назначени от съда, са се произнесли по искането на КПД що е то Интернет. Ние много се учудихме на това искане, защото е странно как искат да лицензират нещо, за което не знаят какво е. Очаквахме развръзка, съдейки по двете нови заключения в доклада на евронаблюдателите Гелерод и Аткинсън, свързани с Интернет. Целта ни беше да докажем на държавата, че гражданското общество е започнало да се формира и тя трябва да се съобразява с него. Радваме се, че г-н Костов ни подкрепи, колкото и странно да изглежда това.

- Има ли сега опасност България да остане без Интернет с оглед готвените промени в Закона за далекосъобщенията?

- Според мен подобни твърдения, появили се в медиите тези дни, са малко пресилени. Има няколко варианта за промени в закона. И аз не знам всъщност коя версия държа в момента в ръката си, защото там няма автор.

- В тази версия, която имате, какво пише?

- Дори в тази, която имаме, със сигурност се ограничават правата на крайните потребители да ползват например Интернет през кабелна телевизия. Това ще удари сериозно бизнеса на фирмите занимаващи сe с доставка на Интернет по кабел, както и на хората, които вече са си купили сравнително скъпия хардуеър. Второто нещо, което може да създаде проблем, е предвижданият монопол на всички видове международни комуникации. Надявам се, че купувачите на БТК - гърци и холандци, ще решат да издигнат нейния имидж, за да не избягат всички в някоя частна компания, когато след три години отпадне монополът на БТК. Затова би било разумно новите собственици да направят нещо друго - да намалят международните тарифи например. Те в момента са ужасно високи. В същото време в националните тарифи има доста недоразумения - стойността на разговор в рамките на една цифрова централа се таксува сякаш ще говорите с друга централа. Все едно журналистите в редакцията ви да говорят по вътрешните телефони и вие да искате да си плащат. В това няма логика, защото не натоварвате с нищо БТК. Например в САЩ разговорите в рамките на една централа влизат в месечната такса. Надявам се, че Интернет не е в такава опасност, в каквато го виждат някои от доставчиците. Същевременно поддържаме диалог с холандците от "Кей Пи Ен" - единия от купувачите на БТК, и с Комитета по пощи и далекосъобщения. Имаме готовност да предприемем всичките позволени от закона мерки - да се организира подписка сред депутатите за да се сезира Конституционният съд. И ако се види, че има някакви други нарушения на правата на човека, да се ходи и до Страсбург.

- Кой има интерес да се промени законът, възможно ли е тези искания да са на купувача на БТК?

- Възможно е, но имам съмнения, още повече че говорих с представители на "Кей Пи Ен". За нашите преговарящи бих перифразирал старата поговорка: "Пусни го под одъра, за да се качи на одъра!" БТК е една от най-сериозните компании в България. Самата тя с всичките си недостатъци е на печалба. За мен БТК е компания, която си струва парите, за които се продава. Разбира се, тя можеше да бъде продадена за много повече, но това можеше да стане преди 5-6 г. Сега няма как да се избяга от конюнктурата на пазара. Но не могат да се правят промени в закона само за едно юридическо лице. Такова понятие в правния мир не съществува. Това е абсурдно. Също толкова абсурден е текстът, според който наетите линии могат да се изграждат изцяло или отчасти. Т. е. ако ти е изградена отчасти, не можеш да се оплачеш в Държавната комисия по далекосъобщения. Естествено могат да се правят много спекулации на тема кой има интерес от промени в закона. Най-добрият вариант според мен би бил, ако законът се преработи изоснови защото в него има много недомислия.

- Какво имате предвид?

- Факт е, че депутатите от БСП атакуваха много текстове от закона в Конституционния съд и висшите магистрати не уважиха нито едно от техните искания. Това обаче не значи, че целият закон е конституционно съобразен. Вътре продължава да има абсурди като например, че годишната лицензионна такса се определя от Министерския съвет с отделно решение и е равна на процент от оборота на лицензирания. Това означава, че държавата дава правото на Министерския съвет да определи един данък, което противоречи на конституцията. Данъците се определят само със закон.

- Как ще реагират фирмите доставчици и Интернет-общество на подготвяните промени?

- Фирмите си имат своя асоциация. Не знам дали ще посмеят да реагират. Определено са притеснени, имахме една неофициална среща. Интернет-общество също се колебае какво точно трябва да направи. Предвиждаме среща на управителния съвет, за да избистрим политиката си.

- Говори се, че цените на услугите ще скочат над три пъти?

- Това никой не може да каже. Цените ще скочат при следните условия: ако се повишат тарифите на наети линии, ако се повишат международните тарифи и ако се повишат цените на телефонните разговори. И не толкова на телефонните разговори, защото те засягат крайния потребител, колкото ако се повишат цените на месечните такси за телефони и за откриването на нов пост. Това са нещата, с които имаме голям проблем.

- Всичко това няма ли да доведе до отлив на клиенти?

- Не, защото човек, който ползва мрежата, няма избор. Но увеличаването на тарифите ще забави развитието на Интернет у нас. Защото ако в началото на миналата година потребителите бяха 60 000, тази година вече са 200 000. Догодина ще са сигурно 350 000. С други думи те растат в геометрична прогресия. Но пак повтарям - това е свързано с цялостната ценова политика на БТК.

- Ще искате ли среща с премиера, за да му обясните новите проблеми?

- Ние можем да я искаме, но по-важното е дали той ще я поиска. Винаги сме били готови да помогнем на кой да е политик, поискал помощта ни. Факт е, че с някои министерства имаме добро взаимодействие, така че няма да се изненадаме, ако от една среща с г-н Костов се получи нещо добро. България има нужда от добри новини, а премахването на лицензите за Интернет определено е една от най-добрите новини през годината. Аз лично поздравявам г-н Костов за екстравагантния начин, с който търси решение на проблема.