Кой Иска да лицензира Интернет услугите
Димитри Иванов

Когато светият отец излезе от катедралата в Краков и се качи пак в своя "папамобил", католическият свят чу две новини:
- Коперник все пак е бил прав.
- На монахините в манастирите се разрешава свободен достъп до Интернет.
А не е ли застрашено благочестието на калугерките от греховната съблазън на порносайтовете? Няма ли те да потърсят рецептата за атомна бомба и наръчника по тероризъм? В днешна България щели да ни предпазят от тези опасности чрез закон за лицензиране и контролиране на Ай-Пиз (Интернет-провайдерите - т.е. местните оператори, за които си се абонирал да те свързват с мрежата).

ИНТЕРНЕТ МАФИИТЕ СА КАТО ВАЛСА

Понеже се създават в три такта:

Етап първи. Купуваш "специалисти", които да "доказват", че безконтролният достъп до Интернет е опасен за обществото. Купуваш и депутати, които да прокарат закон, разрешаващ да оперират само онези провайдери, които ще получат лиценз. За да го получат, те ти "пускат в джоба" и така ти (като начало) си връщаш първоначалната инвестиция или част от нея.
Етап втори. Законът за лицензиране предизвиква възмущение. Но Интернет потребителите са незначителен брой от избирателите, провайдерите - съвсем нищожен и ти си правиш оглушки. Възлагаш на "наетите" експерти да обяснят възможните "спинофс" и "сайд-кикси". Те са безчет и "експертите" и хабер си нямат от тях. Не е и нужно; те посочват само няколко най-елементарни, които депутатите могат да схванат. Ако вземеш един персонален компютър и му сложиш подходящ модем и карта плюс микрофон и още няколоко джаджи, става така, че за цената на местен телефонен разговор можеш да разговаряш с някякъв друг "гик" (geek) на друг контитнент. А пет шест такива "нърдове" (nerds) могат да си направят мрежа, без да притежават нито спътник, нито един метър жица. И да продават телефонни услуги. Поради това твоята приятелка в САЩ или Израел може да ти телефонира, плащайки 7 пъти по-евтино от това, което ти ще платиш, за да й позвъниш от България.
Етап трети е решаващ. Освен първоначаната вноска, провайдерите ти "снасят" месечна сума. Към твоя джоб се стича тъничко ручейче от пари. От теб зависи да го превърнеш в пълноводен поток. Задължаваш провайдерите да си купят записваща апаратура , а ти, дистанционно, влизаш в записите, за да контролираш "в интерес на обществото". Който оператор откаже, не му подновяваш лиценза. Отрязаните се жалват в съда, като твърдят, че се нарушава тайната на кореспонденцията, понеже да четеш "e-mail" е все едно да отваряш чужди писма. Горките наивници! Законът за лицензиране вече е гласуван. Те са вън от играта, щом не искат да играят по твоите правила. Можеш вече да започнеш собствена игра. А тя е: някоя фирма се интересува от намеренията на конкурента. Ти й продаваш записите под масата. Твоята Интернет-мафия вече функционира. В бивши съветски републики с тази дейност се занимават наследниците на КГБ. Там и в други страни Интернет-мафията е симбиоза между "службите" (бивши или настоящи) и чиновниците от пощенското ведомство.

ПИТАЙТЕ НЕТАНЯХУ

Този рекет е високодоходен за един тесен кръг от хора в службите, в парламента и в комитета по далекосъобщения. Но той е значителна пречка за масовизиране на Интернет-услугите. Интернет-провайдерите се контролират и лицензират само в някои комунистически, бивши комунистически и ислямски страни. В останалите - напротив - услугите стават все по-евтини и дори безплатни, че и оттатък дори - вмести ти да плащаш, те ти плащат. Читателят на сп. "Нувел обсерватьор" получава диск за безплатна свръзка с Интернет за два месеца плюс безплатен кит от 200 сайта "Интернет - начин на употреба". Сп. "Експрес" предоставя мини-магазин; в САЩ ти предлагат безплатен компютър, който е новият настолен модел на "Compaq", понеже освен че ще пазаруваш с него, той е програмиран така , че на екрана да се появяват определен брой реклами. Подобна схема се изпробва и във великобритания.
Питайте когото щете, само не наетите "експерти". Както казват израелците, питайте дори Нетаняху (Net-&-Yahoo).