“Гергьовден” иска оставката на шефа на ДКД

ДИАНА КЪНЧЕВА

"Гергьовден" и “Интернет Общество - България” поискаха вчера оставката на председателя на Държавната комисия по далекосъобщения Веселин Стойков заради скандала с лицензирането на Интернет.

Стойков е заблудил евронаблюдателите Аткинсън и Гелерод, че процедурата по издаване на лицензи не била нещо повече от регистрация, обяви председателят на “Интернет Общество - България” Вени Марковски.

Това е творческа постановка на г-н Председателя на ДКД, защото всяка лицензия цели контрол върху обекта, който подлежи на лицензиране, каза Марковски.

Той лично е разговарял с Аткинсън, който го пренасочил към комисията по мониторинга в Страсбург. Оттам му обяснили, че са получили писмо, подписано от председателя на ДКД, в което точно се обяснява, че “лицензирането не е нищо повече от регистрация”.

Стойков е заблудил и Върховния административен съд, където има дело по случая, твърди още Марковски. Шефът на ДКД изпратил писмо до съда, че не е взимал писмено отношение по въпроса за Интернет лицензирането.

Заради скандала заповедта за издаване на лицензи на шефа на КПД Антони Славински беше спряна временно. Въпрос на три минути е да бъде отменена окончателно с един подпис, тук дори не става въпрос за закон, чиято промяна е много по-дълъг процес, коментира главният секретар на “Гергьовден” Любен Дилов-син. Според него липсата на воля за промяна досега говори, че властта няма намерение да премахне лицензирането.

Ако Стойков не прояви чувство за отговорност и не си подаде оставката сам, надяваме се, че правителството да го уволни и така ще докаже на дело, че България е започнала да се превръща в нормална държава, смятат от двете формации.