Шефът на “Интернет общество” Вени Марковски:
Тийнейджъри се “разхождат” из сървърите на МС от месеци

Кабинетът трябвало да потърси специалисти, за да си реши проблема с изпращането на електронни съобщения от името на Костов

СТОЯН ТОДОРОВ

В Министерския съвет да не си крият главите в пясъка, а да потърсят помощта на специалисти, които да решат проблема с изпращането на електронни съобщения от името на премиера Костов. Това препоръча вчера шефът на българското “Интернет общество” Вени Марковски. Според него от месеци тийнейджъри използвали електронната поща на министър-председателя.

В правителството обаче страдат от мания за непогрешимост и няма да потърсят помощта на експертите, смята Марковски. Още в неделя той алармира, че сървърите на МС не са защитени и всеки може да прати от тях писмо от името на всеки член на кабинета.

В кулоарите на правителството пък се говори, че сървърите на МС са гордост лично на инж. Марио Тагарински.

Единствено от компютрите на министерството на Богомил Бонев не може да се изпрати послание, твърди Марковски. Той е направил успешен опит за кореспонденция от името на Министерството на земеделието, на Комитета по пощи и далекосъобщения и на Министерството на отбраната.

Шефът на “Интернет общество” предостави на журналисти копия от писмо, изпратено от името на Иван Костов. Официалното становище на Министерския съвет обаче било, че пробив в системата няма, защото няма изтичане на информация и че правителството разполага с най-скъпия хардуер. Там просто не знаят какъв им е проблемът, защото той е свързан със софтуера, а не с хардуера, обясни Вени Марковски. Начините за защита срещу пробив в сървърите са известни и отразени подробно в Интернет, допълни той.

"Интернет общество" е изпратило своето становище за целесъобразността за лицензиране на интернет доставчиците до парламентарната асамблея на Съвета на Европа и до Европейската комисия. Сега се чака решение на Върховния административен съд за лицензирането на тази дейност. Марковски съобщи, че ако съдът се произнесе положително, ще бъде сезиран Конституционния съд. Само в 22 държави има лицензионен режим, каза Марковски. Сред тях са Либия, Бирма, Виетнам, Саудитска Арабия, Русия и Украйна.

 

МС не отвръща на удара

Демонстрацията на шефа на “Интернет-общество” за изпращане на електронно писмо от името на премиера е поредното доказателство за това, че електронното съобщение не може да бъде официален документ. Това заяви вчера пред БТА специалистът от компютърния отдел в Министерския съвет Валентин Милев. Според него произволен сървър може да се използва за пренасочване на електронната поща. Дори съществуват специални сървъри, които да заличават подателя, допълни Милев. В Булбанк пък съществувала вътрешна система за разпознаване на изпращача на информацията. Така банката се защищавала при искане за транзакции от клоновете в страната.

Коментар на Вени Марковски:
Мнението на г-н Милев показва непознаване на световната практика. Електронното съобщение не Е, но МОЖЕ да бъде официален документ и над този проблем се работи. Дори и в България. Очевидно за спецовете от МС тази практика е чужда. А че произволен сървър може да се използва за пренасочване на пощата е факт, но когато това е прехваленият Sun450 на МС, тогава фактът става комичен. Всъщност, като няма проблем, защо внезапно въпросният сървър се "скри" зад firewall-а на МС?