в-к "Монитор", 10.09.1999 г.

ЗА И ПРОТИВ
Дискусия за свободата на Интернета в НДК


Днес от 11 часа в агенция “Балкан” се провежда пресконференция на “Интернет Общество – България”, на която ще се даде гласност за поредния опит на държавната бюрокрация да сложи ръка върху Интернета. Активисти от сдружението ще разгласят данни за опитите на КПД да ограничи достъпа на инакомислещи по време на обявената от Комитета дискусия на 14 септември в зала 8 на НДК.

Ще бъдат извадени наяве и документирани изказвания на шефове на държавните съобщения, в които по недвусмислен начин се разкриват истинските им намерения да наложат контрол върху информацията в Интернет, научи “Монитор”.

“Ние винаги сме знаели, че държавната администрация по принцип е против свободата на словото. Много е тъжно обаче, че именно избраното от нас правителство тръгна по пътя на ограничаване на достъпа и ползването на Интернета”, заяви Вени Марковски, шеф на Интернет обществото.

“С делото за отмяна на една точка от заповедта на един държавен бюрократ ние даваме възможност и на съдебната система – в лицето на Върховния административен съд – да излезе с чисто и неопетнено име от кашата, забъркана от правителствени чиновници с прекалено големи лични и малки обществени интереси”.