в-к Монитор

БЛИЦ-ИНТЕРВЮ

Вени Марковски, шеф на "Интернет общество - България":

ДКД може да рови из личната поща на всеки

ЖОРО НАНЕВ

От две седмици насам движение "Гергьовден" и "Интернет общество - България" настояват за оставката на шефа на Държавната комисия по далекосъобщения (ДКД) Веселин Стойков. В основата на искането стои противоречивото съдържание на писмата, които той е пращал до Върховния административен съд (ВАС) и до евронаблюдателите Аткинсън и Гелерод. В писмото си до двамата инж. Стойков заявява, че Интернет в България бил с лошо качество и причината за това били големият брой Интернет доставчици. В писмото си до ВАС пък шефът на ДКД отрича да е писал първото писмо.

- Защо смятате, че шефът на ДКД трябва да подаде оставка?

- Това е пряк резултат от липсата на комуникация между ДКД и една структура на гражданското общество, каквато е нашето сдружение. За тях гражданите, които са ги избрали и назначили на временните им работни места, са никои. Но пък когато един държавен служител заблуждава и нас, и ВАС, и Европа, тогава той трябва да си подаде оставката. Освен ако не намери мъжество да се извини.

- Какво мислят по света за за контрола върху мрежата?

- На адрес http://www.isoc.bg/kpd/ имаме цяла секция "Европа", в която са цитирани мненията на уважавани от хора по целия свят специалисти, които категорично заявяават, че "Интернет е средство, свободно от правителствено цензуриране и не би трябвало да се управлява от силно заинтересовани групировки".

- А какво е положението с лицензирането в други Европейски страни?

- В страни като Франция, Холандия, Германия и т.н. такова нещо няма. Има го обаче в страни като Украйна и Русия. Изборът на КПД да ни включи не в списъка с нормалните, а с ненормалните държави, си е тяхно, на КПД, право. Но пък наше право и задължение е да информираме обществеността и света за нравите, които царуват тук. Не може да искаме да станем членове на ЕС, а законите ни да са като в Украйна и Русия. Или Куба.

- Има ли опасност, която да не се вижда от пръв поглед? Може ли, например, моят домашен Интернет доставчик да бъде спрян?

- Най-опасни са текстовете в Закона за далекосъобщенията, които дават право на кой да е служител в ДКД да влезе при кой да е Интернет доставчик и да му прерови цялата документация. Това крие рискове както от изтичане на служебни тайни, така и от проникване на чиновниците до личната ви кореспонденция. При това в противоречие с Конституцията. А Интернет доставчиците и сами почнаха вече да спират - прочетох съобщение в Държавен вестник (виж http://portal.bol.bg), че един софийски доставчик - е обявен в ликвидация. Но като имате 140 фирми на пазара, ще идете при друг. Ако обаче имате само един, къде ще ходите?