Лицензирането на доставчиците води до корупция

Вени Марковски,
“Интернет общество – България”

8 месеца изминаха, откак Комитетът по пощи и далекосъобщения си помисли, че може да въведе безпрепятствено разрешителен режим за Интернет операторите и Интернет услугите. Свободолюбивите хора обаче реагираха тутакси - бяха публикувани стотици материали в средствата за масова информация, радиото и телевизията. В уеб страниците на Министерския съвет и на "Интернет общество - България" са получени хиляди писма от цял свят. Само няколко са анонимните и безлични защитници на разрешителния режим.

Да припомним отново какъв е проблемът. Подобен режим съществува само в страни с авторитарно управление (Иран, Либия, Ирак, Куба и др.п.), в които не се зачитат човешките права. България на думи се насочва към Европа, а действа сякаш е на път за Мала Азия.

Лицензирането е лошо, защото води пряко до следните негативни резултати: поскъпване на услугите (и сигурна корупция!); възможност за контрол върху информацията от страна на държавата; възможност за четене на чужда кореспонденция без разрешение от съда; появата на автоцензура от страна на доставчиците, които няма да публикуват информация с неудобно за властта съдържание; забрана на някои видове услуги - гласови разговори по Интернет (Интернет телефон) и контрол над други - напр. електронната търговия.

Законно ли е лицензирането? Не! Този акт противоречи на Европейската конвенция за правата на човека, на Конституцията и на интересите на обществото.

Необходимо е час по-скоро да се премахне противоправният режим на Интернет лицензурирането (чрез промяна на заповедта или отмяната й от съда). Шансовете това да стане обаче са малки, защото зад желанието за контрол върху Глобалната мрежа се крият сериозни икономически и политически интереси. Отдавна е известно, че лицензурирането е целта на властимащите. По-неясното за хората е какви и чии точно интереси се крият зад него.

Кому е изгодно всичко това? Разрешителният режим ще е удобен за хората, които са на власт (едрите риби) и за хората, които ще събират парите и ще контролират информацията, публикувана в мрежата (дребните риби). А в България където има разрешение, има корупция. Чиновниците от КПД не са внесени от чужбина, за да вярваме, че са с нещо по-различни от вече забравeните си събратя от правителството на Виденов.

"Интернет общество - България" се обръща към всички нормални хора в страната, като ги призовава да кажат ясно и категорично "не" на идеята за лицензирането. Повече информация може да бъде прочетена на адрес http://www.isoc.bg/kpd/no.html.