Лицензите отдалечават България и от Европа, и от света
Интервю с Вени Марковски във в-к "168 часа"

· Каква организация е "Интернет общество"?
· Интернет Общество е международна организация, със седалище в Рестън, щат Вирджиния. Българският клон със същото име е една от 23-те членове по света. Целите ни са да популяризираме Интернет и да насърчаваме ползването му в света и, естествено, в България. На 17, 18 и 19 март 2000 г. организираме Интернет фиеста, в рамките на която ще помолим всеки Интернет доставчик в страната да предостави безплатен достъп до Мрежата. Засега сме получили съгласие само от няколко фирми, но разчитаме, че всички ще се включат. Използвам случая, за да ги поканя публично да се запишат в тази инициатива. Всеки доставчик ще може да направи някакво събитие - семинар, конференция, обучение и т.н., за което ние ще осигурим водещи.

- Ще получите ли подкрепата на държавата?
- Разчитаме на това. Наивно е да се смята, че без държавната подкрепа ще можем да създадем действително интересен празник.

· Как ще се съчетае този Ви оптимизъм с делото, което водите за отмяна на разрешителния режим за Интернет услугите и операторите?
· Не виждам нищо общо. Именно посредством такива инициативи държавата може да поизмие срама от лицето си. Делото, което водим за отмяна на мракобесническия лицензионен режим над Интернет е срамно петно върху образа на България. И това петно ще става все по-голямо, особено ако стигнем до Европейския съд за правата на човека. Решението за лицензирането (разрешаването, забраната) на Интернет услугите по същество е нарушение на Европейската конвенция за правата на човека и на Конституцията на България. От друга страна в целия нормален свят правителствата подкрепят "Интернет общество", тъй като ние имаме еднаква политика. Ако нашето правителство откаже, това ще е още един удар върху крехкия му имидж.

· Не вярвате ли, че ВАС ще отмени лицензирането?
· Не се съмняваме, че във ВАС работят изключителни съдии. Но да не забравяме, че сме малка страна и - както каза премиерът - всички сме братовчеди, т.е. не отхвърляме възможността за сериозен политически натиск върху Съда. Вече бяхме свидетели на такъв натиск през юни, но тогава съдиите, слава Богу, устояха. Другият ни аргумент, че може би ще решат делото в наша полза е, че няма да рискуват доброто си име и да го решат по политическа целесъобразност, защото при едно противно решение на Европейския съд можете да се досетите кой ще отнесе негативите. Не правителството, а именно ВАС.

· Не мислите ли, че със скандала пред евронаблюдателите оплюхте България пред света?
· Ако аз бях подписал заповедта, с която безпричинно и без никаква логика налагам забрана за достъпа до Интернет, тогава щях да ви кажа, че го мисля. Но не аз съм взел това решение, не аз съм шеф на КПД, не аз съм писал лъжи в писмата си до Аткинсън и Гелерод. Да му мислят хора като Славински и Стойков. Да му мислят и какво ще кажат на внуците си, когато ги запитат след години "Защо решихте да контролирате достъпа до Мрежата?"

· Вие твърдите, че с лиценза ще се даде възможност на държавата да следи личната кореспонденция. Опонентите ви от КПД отричат.
· Естествено, че ще отричат. Но и естествено, че ще могат да следят кореспонденцията. Те вероятно и сега го правят, но с лиценза ще го вършат законно, макар и противоконституционно. Лицензирането на Интернета ще доведе до следене на личната кореспонденция и контрол върху информацията, която човек може да публикува или да прочете в Мрежата. Освен това ще даде възможност на държавните чиновници да рекетират и да получават пари под масата, както е с всеки лиценз.

· Сега държавата контролира ли пощата? А рекетират ли?
· Аз лично съм бил подлаган на натиск от страна на високопоставени държавни чиновници, за да променя или направо да сваля съдържанието на уеб страници, публикувани в сървъра gyuvetch.com. Т.е. говоря не от слухове, а от личен опит. Щом без лиценз могат да си помислят такова нещо, че и да го предложат на мен, представяте ли си какво ще стане, като облекат в законова униформа мракобесническите си желания?! Предполагам какво се случва с колегите, които не смеят да се обадят. Това е видно и от някои техни публични изказвания, които сетне им се заплащат под различна форма.

· А вие как смеете да се обаждате?
· И аз се чудя. Може би мисълта, че след 20 години ще ме попитат "Ти какво направи тогава?" ми дава смелост. Предпочитам да мога да отговоря "Направих колкото и каквото можах, да кажат и другите какво са сторили". Т.е. живея не само с мисълта за днес, както правят самозабравилите се чиновници.

· Появиха се материали, че обслужвате и политически интереси - визираха се връзките на "Гергьовден" с вашата организация.
· Ние помогнахме на всеки, който е поискал помощ - и на "Гергьовден", и на Камов, а и на Софиянски. Една наша бележка, че е смешно на уеб страницата на София да има вместо герб… слънчоглед беше достатъчна, за да я променят. Интернавтите не се интересуват кой е на власт, нито пък кой я контролира. Но имаме сериозни основания да смятаме, че властта я е страх от независимите медии и независимите мнения. Последните избори дават ясен знак на властта, че младите хора са наясно с техните манипулации. Студентите са основните Интернет потребители и виждате как гласуват. Тази година Интернет потребителите в България са около 200000 души, но след 2 години ще са около 600-800 хиляди. Контролът върху Интернет означава и контрол върху тези хора - къде ходят, какво четат, с кого си пишат, какво си пишат... Това сериозно може да повлияе не само на изборните резултати, а изобщо върху свободата на хората.

· Защо правите всичко това? Не е ли за самореклама?
· Така си мислят в КПД и ДКД, защото иначе ще трябва да признаят, че са пионки в политическа игра с икономически интереси. А по този начин изчистват гузните си съвести (ако имат изобщо съвест, разбира се) и се успокояват, че са неразбрани, защото народът е прост. Нашите цели са много ясни: Интернет е свободно средство за общуване, за диалог. Не може с командно-административни методи да контролираш свободата. Ако пък си мислиш, че може, значи ти е време за пенсиониране. Нека обаче си зададем риторичния въпрос дали е случаен фактът, че президентът Стоянов мълчи, а онзи ден по време на наша среща с него, вицепрезидентът Кавалджиев сподели, че и той е срещу налагането на контрол върху Интернет? При всичката показност на "общуване" с младите хора по света, г-н Стоянов мълчи вече десети месец и не смее да се изкаже. Една от причините вероятно е, че той е юрист. Ако сега се изкаже против лицензирането, може да се наложи да обяснява защо не е върнал като противоконституционен закона за далекосъобщенията още навремето. Но да речем, от него нищо не зависи. А защо мълчи премиерът Костов? При над 250 публикации в пресата, радиото и телевизията, министър председателят не взима отношение по въпрос от важно значение не само за българите, но и за отношенията на България със света. Лицензиране има в Иран, Ирак, Русия, Куба, Китай - все авторитарни страни. Натам ли отиваме и ние? Толкова ли ще е фатално за правителството някоя пенсия да си признае, че е сбъркала и да се оттегли в заслужен отдих? На това правителство му липсват качествени медиини експерти, иначе те никога нямаше да направят такава сериозна грешка - да подценят Интернет и Интернет потребителите. Това е още едно доказателство, че не разбират какво е Интернет.

· И какво ще правите отсега нататък?
· Ако ни потърсят от МС или КПД, ще им помогнем на драго сърце, за да излязат с чест от забърканата от тях каша. Ако не, ще си вървим по пътя. В тази съдебна битка, дори и КПД да спечели, те ще загубят, при това много повече. Никога старото, ретроградното и назадничавото не са печелели в исторически аспект. Успокоява ме мисълта, че по-младите шефове в КПД и ДКД се обаждат и се дистанцират от официалната политика на ведомствата си, т.е. не всичко е загубено.