Уважаеми Господа,

Аз съм на 33 години, инженер съм по изчислителна техника и съм активен потребител на Internet вече близо пет години.

Казвам всичко това, защото вече оглушах наполовина от крясъци какъв безценен капитал притежава нашето общество в лицето на такива като мен и подобни, избрали за своя професия компютрите, най-общо казано.Защо тогава не изпитвате никакво притеснение от нашата квалификация и опит, когато представители на властта говорят откровенни глупости и демонстрират войнстваща неграмотност.Свидетел съм на полемиката по лицензирането от самото и начало и съм впечатлен от няколко неща:

1.Упоритостта на Вени Марковски и всички подкрепящи го (дълбока благодарност ) да ограмотят малко от малко мераклиите за събиране на лесни пари и информация и тяхната, на мераклиите, невъзприемчивост.

2.Непознаването на нормативната база от призваната да я прилага администрация.

3.Откритото желание за прогонване пазара на всички, които се стремят към реализация в този високотехнологичен и независещ от благоволението на чиновниците бранш, по простата причина, че в него е невъзможен пробив по друг начин освен със знания и умения (това в контекста на доктрините за развитие на пазарно стопанство).

4.Изключително тъпата идея, че чрез пълно монополизиране на комуникационния и информационен пазар ще се вдигне цената на националния ни комуникационен оператор (гласно тя не е изказана никъде, но прекалено добре се познаваме за да не се сетим). Корифеите упорито забравят, че цената на всяко нещо се формира именно на пазара, а не в кабинетите на КПД, монополите в съвременния свят не се радват на популярност и са атакуеми.

И най-накрая пак за националния капитал.Той упорито изтича. Аз съм жив свидетел как от България си тръгна цяла плеяда от инженери, математици, приложници без намерение да се връща и в момента създава национален продукт в САЩ, Германия, Австралия, Нова Зеландия, Русия, а не за България. Част от тези хора са ми приятели и те недоумяват защо държавата продължава да играе срещу тях. Тези хора се опитваха да упражняват занаята си тук, но ниското чело има собствен критерий за съвременност и перспектива.

До този момент аз съм сменил четири доставчика и това не е попречило на работата ми. Ще може ли да ми гарантира някой, че закачайки се за "лицензиран" доставчик ще спечеля качество за същата цена (гаранциите писмено и нотариално заверени моля)? Качество при мен ще се промени само в момента в който си заплатя цената на по-висок и гарантиран трафик - това е. А решението за плащане с моите пари трябва да взема АЗ.

В този ред на мисли нека цялото Интернет Общество да бъде оставено на мира, защото в огромната си част то използва Мрежата, като средство за квалификация и комуникации със себеподобни. Тази квалификация ние използваме тук в България, където се опитваме да уредим живота си и отгледаме децата си.

Стефан Стефанов