вх.номер 2600218/9.8.99

До
Председателя на Министерски съвет
на Република България

 

Уважаеми г-н Костов,

Използвам случая, че (ако може да се вярва на публикациите в печата) сте призовали членовете на МС да преразгледат лицензионните режими, за да Ви напомня, че все още на дневен ред стои недомислицата на Комитета по пощи и далекосъобщения - лицензиране на Интернет, Интернет операторите и Интернет услугите.
Независимо от опитите на "Интернет Общество - България" да осъществим диалог с КПД и ДКД, резултатите са отчайващи - не само не сме получили отговор на писмата ни, но неофициално ни бе дадено да разберем, че ако продължим да настояваме за гласност и откритост в работата на двете ведомства няма да дочакаме никакъв отговор.
Г-н Костов, диалогът между държавата и обществото е от особена важност за всеки политик, но за съжаление е присъщ само на държавниците. Не мислите ли, че ще бъде много жалко и тъжно, ако се окаже, че между вас - нашите избраници - няма нито един държавник?
Досега сме се опитвали да постигнем компромис с КПД и ДКД, без да се налага да изкарваме кирливите им ризи на показ.
Вместо диалог, получаваме от тях мълчание.
Вместо да потърсят експертната ни помощ - предлагана им нееднократно, при това безплатно (което може би е добра причина защо не я искат!) - тези наши служители се правят на ни лук яли, ни лук мирисали.

Уважаеми г-н Костов,
Човешко е да се греши. Само Господ, казват, не е грешал. Ако чиновниците от КПД/ДКД се смятат за безгрешни, това не е ли сигурен признак, че се смятат и за Богове? С такива ли хора искате да изграждате Вашето информационно общество? Ами в него, по всичко личи, няма да има място за малкото останали в България млади хора, освен ако не са подбрани с правилен маркс.. хм.. мироглед.

За пореден път се опитваме да обясним на Вас и на хората, които четат това писмо:

    • "Интернет общество - България" е за диалог с държавната администрация.
    • Ние искаме да живеем в България и тя да бъде изграждана с мисъл за бъдещето й, а не само с мисълта как да се напълни джоба на един или друг държавен чиновник.
    • Ние искаме да помогнем на съответните ведомства (щеше да е най-добре да напишем "компетентните", но те не се проявяват като такива), за да не допускат толкова очевадни и груби грешки, които вредят на България в международен мащаб.
Надяваме се, че думите ви за намаляване на лицензите не са били обикновен пропаганден трик, а действителните ви мисли. Всъщност това ще си проличи много ясно, ако КПД отмени точка 4 от заповед РД 09-235/98.
Не желаем да водим каквато и да е война с нашето правителство.
Но и не можем да сме мълчаливи свидетли на безумието на родните бюрократи.

С уважение:

Вени Марковски,
Председател на УС